Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist: Slottsspöket busade med Jordaniens kungapar

28 okt, 2018, 12:00 
AvHerman Lindqvist
Svensk Damtidnings kungliga expert Herman Lindqvist berättar en kuslig historia när Jordaniens kungapar var på besök i Sverige.
Annons

Förra veckan var Victoria och Daniel i Mellanöstern, de fick bland annat att möta sina gamla vänner, det jordanska kungaparet Abdullah och Rania. Kronprinsessan Victoria berättade en gång för mig hur spökena på Stockholms slott busade för kung Abdullah och drottning Rania. Det började med att drottning Silvia önskade det gästande jordanska kungaparet en god natt i gästvåningen, varpå hon skämtsamt tillade: “Hoppas att inte spökena ska störa er!” “Vadå spöken?” frågade kungen oroligt. “Äsch”, sa drottningen, “det var bara ett skämt.” Men faktum är att det finns många berättelser om spöken i just den våningen. Bland de mest uppskrämda var drottning Juliana av Nederländerna, som efter en orolig natt där bad att få byta gästrum för resten av statsbesöket. Slottspersonal hör ofta steg där ingen går och de hör hur möbler flyttats och dörrar slås igen.

Kronprinsessan Victoria vinkar i folkdräkt

Den jordanske kungen krävde att hans livvakt fick undersöka rummen. Inga spöken hittades, däremot var kungens speciella kudde försvunnen! Den hade legat i sovrummet. Nu var den borta. Fanns ingenstans! Jordaniens kung blev orolig och krävde att chefen över hans livvakt skulle få sova i gästvåningen. Beväpnad. Det fick han. Det blev en lugn natt.

Annons

‘Nästa morgon mötte kronprinsessan Victoria sina jordanska vänner i den långa korridoren i slottets bottenvåning där vita antika skulpturer står uppställda i långa rader. Precis då drottningen med sina barn kom fram till Victoria hör kronprinsessan hur barnen säger: “Mamma, varför pratar inte statyerna med oss i dag? Det gjorde de ju i går…” Den jordanska drottningen ryckte bestämt till sig det yngsta barnet och sa; “tyst med dig, nu går vi!”

Det blev ett kusligt besök i Sverige för Jordaniens kungapar, berättar Herman Lindqvist.

Annons