Drottning Silvias oväntade resa till Sydafrika

drottning Silvia

Så spännande! Idag befinner sig drottning Silvia på resande fot, närmare bestämt i Sydafrika. Vi vet mer om hennes Afrika-resa.

Förra veckan stod det inte ett ord om drottning Silvias resa till Sydafrika i den kungliga kalendern på hovets hemsida. Idag kan vi läsa att drottningen har ett projektbesök med World Childhood Foundation i Kapstaden och George i Sydafrika.

Under tre dagar ska besöket vara. Åsa Andreasson, kommunikationsansvarig på World Childhood Foundation, berättar mer för Svensk Damtidning:

– Drottningen är ju Childhoods grundare och hedersordförande. Hon är i Sydafrika tillsammans med delar av Childhoods styrelse samt medarbetare från oss för att besöka projekt som vi stödjer på plats.

Drottning Silvia i Sydafrika.

Silvia i Johannesburg, 1997.

På bilden ovan ser vi drottningen under en resa i Sydafrika 1997, då under ett besök i Johannesburg. Ett av projekten drottning Silvia kommer att besöka i landet denna gång är Philisa Abufazi Bethu. Deras grundare, Lucinda, var också en av de personer som lyftes fram som en eldsjäl på drottningens 75 års-firande på Oscarsteatern.

(Klicka på pilen till höger för att bläddra bland bilderna)

Även om prinsessan Madeleine också är mycket engagerad i arbetet med Childhood har hon inte haft möjlighet att följa med mamma denna gång. Inte heller befinner sig prins Carl Philip eller prinsessan Sofia nere i Sydafrika, där de ju visas ibland i samband med arbetet för Project Playground.

– Prinsessan Madeleine är inte med på den här resan, förklarar Åsa Andreasson.

Prinsessan Madeleine.

Firar 20 år

Under året firar Childhood 20 år och detta kommer givetvis att märkas på olika sätt.

– Man kan säga att den här resan är startskottet på Childhoods 20 års-firande. Drottningen grundade vår organisation 1999, säger Åsa Andreasson.

För en tid sedan var kung Carl Gustaf och drottning Silva på familjesemester i Florida. Tyvärr missade kronprinsessparet familjemötet för att istället åka skidor i Trysil. Men under semestern, där de bland annat tittade på en Hästpolo-tävling tillsammans med några vänner och njöt av solen vid prinsessan Madeleines pool, fick de även tid att umgås med prins Carl Philip och prinsessan Sofia som också fanns på plats i Florida.

Läs mer:

Se bilderna från kungafamiljens härliga Floridasemester

Vi avslöjar! Det här gör Sofia och Carl Philip på semestern

Underbart men kort! Prinsessan Madeleine tillbaka i USA

Foto: TT