Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias relation med brorsonen Patrick Sommerlath – så nära är de

17 nov, 2023, 10:00 

Drottning Silvia och Patrick Sommerlath står varandra mycket nära.

Annons

Efter att ha blivit omskriven som "kungavännen" i svensk press valde Patrick Sommerlath att träda fram i Svensk Dam. Sommerlath har blivit anklagad för sexköp och jagats av Stockholmspolisen, som bland annat sökt honom vid kungaparets bostad Drottningholm.

Själv har han nekat till anklagelserna – även i intervjun med Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall.

EXKLUSIVT: Patrick Sommerlath träder fram: ”Jag har inte köpt sex”Brand logo
EXKLUSIVT: Patrick Sommerlath träder fram: ”Jag har inte köpt sex”

– Jag har samarbetat med polisen hela vägen. Jag var övertygad om att de skulle avfärda mig som sexförbrytare. 1: för att jag inte begått brottet och 2: för att det därmed inte finns någon bevisning som kan styrka det, säger Patrick i intervjun.

Drottning Silvias relation med Patrick Sommerlath

Patrick Sommerlath är drottning Silvias brorson, men många har vittnat om att Silvia fungerat som ett slags extramamma åt 52-åringen.

Annons

Patrick, som är son till Silvias mellanbror Walther Sommerlath, kom till Sverige som 16-åring efter att ha tillbringat sina första år i livet i Paris. Han blev genast en i kungafamiljen och växte upp jämte kusinerna Victoria, Carl Philip och Madeleine på Drottningholm.

– Patrick var sexton år när han kom till Sverige. Kungaparet är väldigt fina människor, som försöker hjälpa till. Drottningen är familjekär och tänker på alla, har Patrick Sommerlaths ex-hustru Maline Sommerlath berättat för Svensk Dam.

Patrick Sommerlath
Patrick och Silvia står varandra väldigt nära.

När Patrick tog studenten tre år senare, 1990, var Silvia på plats i Bromma och firade brorsonen. På bilder från tillfället ser man hur drottning strålar av stolthet.

Patrick Sommerlath är gudfar åt prinsessan Leonore

Banden mellan Patrick och kungafamiljen har bara blivit starkare med åren. När han blev pappa till tvillingarna Anaïs och Chloé blev prins Carl Philip och prinsessan Madeleine tilldelade rollerna som barnens faddrar. Madeleine lät i sin tur Patrick bli gudfar åt sin dotter prinsessan Leonore.

Patrick Sommerlath
Det inringade huset är Patricks bostad på Drottningholm.

Silvia har fortsatt att agera beskyddare åt sin brorson. När Patrick skilde sig från Maline efter 15 års äktenskap fick han tillstånd att lämna sin adress i Norra Djurgårdsstaden och flytta in på Drottningholm. Han tilldelades den Nedre sjöflygeln, kronprinsessan Victorias gamla bostad.

– Drottningen finns som stöd för sin brorson och hans barn, har hovets informationschef Margareta Thorgren berättat för Svensk Damtidning.

Annons