Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias brorson Patrick Sommerlath träder fram: ”Jag har inte köpt sex”

17 nov, 2023, 07:05 
AvJohan T Lindwall
Silvias brorson Patrick Sommerlath, 52, träder nu fram i Svensk Damtidning och berättar för chefredaktör Johan T Lindwall.
Det är Sommerlath som jagats av polisen – misstänkt för sexköp.
– Jag valde medvetet att avvika från Sverige. I folks ögon skulle jag ändå vara en sexbrottsling, säger han.
Är du skyldig till det du anklagas för?
– Nej! Hela den här historien är absurd.
Annons
EXKLUSIVT: Patrick Sommerlath träder fram: ”Jag har inte köpt sex”Brand logo
EXKLUSIVT: Patrick Sommerlath träder fram: ”Jag har inte köpt sex”

Patrick Sommerlath, drottning Silvias brorson, och kusin till kronprinsessan, Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip, är den personen som de senaste dagarna har blivit omskriven som “kungafamiljens släkting” eller kungafamiljens vän”.

Sedan i tisdags förra veckan befinner han sig utomlands och har fram tills nu valt att inte kommentera de anklagelser som riktats mot honom.

Patrick Sommerlath hamnade på polisens radar i samband med en längre spaningsinsats.

Massagesalongen på Östermalm i Stockholm bevakades av polisen och tog emot hundratals sexköpare under den här perioden.

Patrick Sommerlath talar ut

En av de som besökte salongen var just Patrick Sommerlath som i november 2021 ska ha skickat flera betalningar via Swish. Först 250 kronor och mindre än en timme senare ytterligare tusen kronor.

Annons

Den extra betalningen tyder enligt åklagaren på sexköp – något som Sommerlath nekat till i förhör. Han åtalades men har inte kunnat delges misstanke eftersom polisen inte fått tag på honom. För Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall väljer han nu att berätta om vad det var som hände enligt honom.

Varför väljer du att träda fram nu?

– För att andra har fått lida på grund av mig.

Hur menar du?

– Kungaparet har blivit uthängd. Det är helt absurt det som händer. Helt sjukt verkligen hur de har blivit uthängda. Det är inte schysst. Även hovet har fått lida på grund av detta.

Du är anklagad för att köpt sex på en massagesalong. Har du gjort det?

– 100 % nej! Jag har samarbetat med polisen hela vägen. Jag var övertygad om att de skulle avfärda mig som sexförbrytare. 1: för att jag inte begått brottet och 2: för att det därmed inte finns någon bevisning som kan styrka det.

Patrick Sommerlath
Patrick Sommerlath väljer nu att träda fram exklusivt för Svensk Damtidning för att bemöta anklagelserna om att ha köpt sex.

Vad hände egentligen vid delgivningen?

– Jag visste att jag skulle bli uthängd som sexköpare i hela Sverige om detta gick till åtal och behövde fundera över situationen i lugn och ro. Jag skulle vara tvungen att vänta ända fram tills en eventuell rättegång kunde prioriteras för att bedyra min oskuld. Fram tills dess skulle jag i allas ögon vara en torsk, sexköpare och när jag väl blivit friad skulle det bara generera en liten notis för ingen att se. Det är så det fungerar, säger Sommerlath och fortsätter:

Annons

– Därför tog jag ett aktivt val att inte låta mig bli delgiven då jag läst mig till att det inte är en brottslig handling. Nu i efterhand skulle jag tagit ett annat beslut när jag inser vilken uppståndelse det har blivit och hur många som har blivit inblandade.

Så du valde att åka från Sverige för att slippa bli delgiven?

– Ja, bara för att jag visste i samma sekund kommer folk tro sig veta att jag är skyldig.

Patrick Sommerlath: ”Fullständig lögn”

Var är du nu?

– Utomlands sen förra tisdagen och före delgivningen. Det räcker så.

Frågar du mig så blev det nu lite omvänd effekt?

– Ja, jag skulle så klart varit kvar hemma. Men nu tog jag det beslutet, det var fel.

Det finns uppgifter om att du inte alls åkte utomlands. Du ska istället ha gömt dig ute i din bostad som ligger inne på slottsområdet vid Drottningholm.

– Det är fullständig lögn.

En polis säger att han var där och såg din bil på uppfarten och ett brinnande ljus inne i bostaden.

Annons

– Ljuset är elektroniskt och i princip alltid på och jag bilade inte till utlandet.

Spekulationerna är att drottningen och kungen ska ha gömt dig.

– Det är ju helt vansinnigt! Jag bor ju inte med dem och har lika liten vana att informera dem om mitt vardagsliv som de för mig om deras.

– Det är för jävligt, surrealistiskt! Att till och med politiker går ut och anklagar dem för det är under all kritik. Hade jag förstått att både polis och press skulle lägga ned så mycket arbete för ett bötesbrott hade jag tagit ett annat beslut.

Johan T Lindwall
Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall gör nu en exklusiv intervju med drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath.

Patrick Sommerlath fortsätter:

– Jag övervägde länge att stanna och bli delgiven. Det kändes fel att inte fejsa när jag dessutom känner mig helt orättvist anklagad. Hade jag inte känt mig redan fälld av media hade jag stannat. Nu tog jag ett annat beslut och det blev ödesdigert för alla inblandade.

Annons

– Ingen av oss förtjänar den uthängningen och allra allra minst kungaparet som ju har absolut noll med detta att göra. Jag är extremt kritisk till hur polisen agerat i det här, både före och efter delgivningsfasen.

Förnekar allt

I de andra fallen på den här massagesalongen har sexköpare avslöjats genom att de gjort dubbla Swish-betalningar – något polisen och utredarna säger är ett sätt att betala för sexuella tjänster. Du gjorde dubbla swishbetalningar. Hur förklarar du det?

– Jag har inte gjort det brottet. Det har jag förklarat för polisen. Jag har haft problem med min rygg och nacke sedan 2010, kroniska smärtor. Att gå på möten med doktorer, kirurger , smärtkliniker, akupunktör och massage är vardag för mig. Jag har genom åren köpt allt från ergonomiska kuddar, oljor, och klippkort bland annat på sådana ställen, säger han och fortsätter:

– Därför är det för mig inte underligt alls, både att jag varit på massage och inte heller att jag köpt en produkt separat. Många av ställena säljer produkter vid sidan om och vittnet har i förhöret också talat om både kosttillskott och klippkort, något polisen inte talat så högt om.

Annons

– Jag har bland annat köpt just kosttillskott och klippkort på kliniker och salonger. Att inte minnas vad det rörde sig om just där eller kunna framställa ett kvitto för det 2 år senare är inte heller det minsta konstigt! Handen på hjärtat, hur många tror du kan svara på frågan ”köpte du något särskilt den 12 nov 2021?”

Så du hävdar det?

– Jag intygar att det är så. Jag har bara fått massage.

Blev du erbjuden sex?

– Nej, men på andra ställen jag har varit på och det har inte direkt känts så fräscht.

Har du köpt sex då?

– Nej!

Har du köpt sex någon gång?

– Aldrig.

Patrick Sommerlath fortsätter:

– Man kan ju också vända på saker och tänka. Varför väntar polisen till bara fyra dagar återstår av preskriptionstiden när det varit liggande hos dem i minst 1,5 år? Varför känns det som att de är i maskopi med pressen och väljer att läcka till Aftonbladet samtidigt som det första förhöret pågick alltså långt innan det blev offentlig handling?

Annons

– Menade på att det fanns stark bevisföring mot mig när det enda de kunnat uppbringa är en dubbelbetalning som man väljer att tolka på ett givet sätt? Det påstås att de har hundratals misstänkta och avlyssnade samtal, videoövervakning, spermarester, upprepade dubbelswishar, en intern bokföring som skvallrar om sexköp, torskar tagna flagrant men man väljer ändå ut mig.

– Varför har så få av dessa blivit åtalade och hur är det möjligt att samtliga betraktas ha haft någon form av nyhetsvärde?

Kungen, Patrick Sommerlath och drottning Silvia.
Patrick Sommerlath med kungen och Silvia på Solliden 2021.

Patrick Sommerlaths samtal med drottning Silvia

När allt detta hände, berättade du då för kungen och drottningen?

– Ja, jag berättade att jag hade fått en kallelse, men att jag var helt oskyldig. Det var drottningen jag pratade med.

Annons

Så om jag frågar dig en sista gång: Har du någonsin köpt sex?

– Nej!

Drottningen är ju engagerad i Childhood som arbetar mot sexuella övergrepp mot barn och är även engagerad i frågor som rör trafficking och prostitution. Har du pratat med drottningen om händelsen nu i efterhand?

– Nej.

Vad tror du att din kusin kronprinsessan Victoria säger om allt detta?

– Vet inte. Så klart jag är besviken på att jag har kostat så mycket för andra. Jag har rent mjöl i påsen. Jag har inget med detta att göra.

Vad vill du slutligen säga till drottningen?

– Jag kommer att säga det jag har att säga till henne på egen hand. Jag är fullt medveten om den besvikelse som finns hos alla. För det kan jag bara från djupet av mitt hjärta be om ursäkt. Men, än en gång, jag har inte gjort det jag är anklagad för.

Foto: TT

Annons