Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias första ord efter anklagelserna gällande kungavännen: "Men kära du..."

15 nov, 2023, 16:00 
Louise Wibergh Lenti
Silvia

Under onsdagen tvingades Silvia bemöta frågorna och kritiken.

Annons

Under onsdagen befann sig drottning Silvia på en prisutdelning för Alzheimerfonden i Tyska kyrkan i Gamla stan. På väg ut från minglet som följde prisutdelningen möttes hon av Expressen som ville ställa frågor gällande den omtalade kungavännen som står åtalad för sexköp.

– Nej, nej nej, utbrast flera personer runt Silvia.

De ville absolut inte låta henne svara på några frågor.

Kungavän anklagad för sexköp – polis ville göra husrannsakan på DrottningholmBrand logo
Kungavän anklagad för sexköp – polis ville göra husrannsakan på Drottningholm

Silvia vänder andra kinden till

Hovet har bemötts av kritik för att inte ha varit behjälpliga vid polisens utredning av kungavännen, något som de själva menar att de varit. Polisen har i sin tur fått kritik för att de sökte kungavännen för sent.

Händelsen har varit vida omdebatterad i såväl kvällspress som morgon-tv men hovet har inte uttalat sig mer än att det är ”oerhört tråkigt” och att ”slottet gjort allt för att vara behjälplig”.

Annons

Idag blev det desto svårare att ducka frågan när Silvia mötte pressen utanför Tyska kyrkan.

Reporten från Expressen frågar rakt ut om kungavännen befunnit sig på Drottningholms slott dagarna innan preskriptionstiden gått ut.

– Nej men kära du, jag är här för demens, svarar drottningen. Sedan skyndar hon sig vidare utan att svara på resterande frågor.

Kungavännens brott

Det var i november 2021 som mannen, som står nära kungafamiljen, ska ha begått det påstådda och omskrivna sexbrottet.

Kungavännen besökte en massagesalong på Östermalm i Stockholm och betalade dem via Swish. Först 250 kronor, sedan ytterligare 1000 kronor 40 minuter senare.

Anledningen till att det uppmärksammats är att den aktuella massagesalongen varit bevakad av polisen en längre period då den tog emot hundratals sexköpare, rapporterar Aftonbladet. Den extra betalningen på 1000 kronor tyder på sexköp enligt åklagaren – något som kungavännen nekat till från start.

Annons

Kungavännen menar att köpet kan ha varit en ergonomisk kudde, massageolja eller kosttillskott.

– Jag kan bara utgå ifrån att det gäller något sådant. Något av de köpen. Jag förstår att det ser illa ut men jag har bara mitt samvete att lita på liksom, sa mannen i polisförhöret, skriver Aftonbladet.

Mannen åtalades för brottet förra veckan men kunde inte delges misstanke då polisen inte lyckades få tag på honom. Mannens bil stod parkerad utanför Drottningholm vilket fick poliserna att misstänka att han befann sig gömd där inne. Slottsvakten meddelade dock att han var bortrest.

Dagarna gick och polisen fick aldrig tag i kungavännen innan preskriptionstiden gick ut den 13 november. Han kan därför inte dömas för brottet.

Foto: TT

Annons