Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias starka beslut – trots sorgen

03 nov, 2020, 05:00 
Drottning Silvia Kungen Uppsala Domkyrka Sorgehögtid 2020
Drottning Silvia har drabbats av djup personlig sorg – men valde trots det att närvara vid den direktsända minneshögtiden.
Annons
Walter Sommerlaths liv – i bilder!Brand logo
Walter Sommerlaths liv – i bilder!

Det var med stort allvar som drottning Silvia tände minnesljuset vid den nationella och direktsända minneshögtiden som hölls i Uppsala domkyrka i lördags kväll.

Det var hennes första offentliga framträdande sedan hennes bror Walther Sommerlath gick bort, och att då som sörjande sitta framför tv-kamerorna kostade säkert på. Drottningen hade mötts av djupaste sympati om hon hade valt att lämna återbud och stannat hemma.

Drottning Silvia – den privata sorgen

Men detta var ett viktigt nationellt uppdrag, särskilt detta pandemiår, när så många sörjer. Och bortsett från direktsändningen så var ju denna ceremoni med sitt fokus just på sorg och förlust, och på att minnas de som gått bort, också som gjord för drottningen, även i hennes privata sorg. Hon fick tillfälle att minnas sin bror Walther i en fin och andaktsfull ceremoni och satt med händerna knäppta och huvudet sänkt.

Drottning Silvia Kungen Kungaparet Minneshögtiden Uppsala domkyrka Ärkebiskop Antje Jackelén
Kungaparet lyssnade till ärkebiskopens ord om sorg och saknad.

Det var ärkebiskop Antje Jackelén som ledde minneshögtiden och hon konstaterade att det för många har varit svårare att sörja och ge stöd åt varandra under detta coronaår:

– I tider av kris behövs gemensam samling där sorg och saknad, men också hoppet, kan komma till uttryck, sa ärkebiskopen.

– Vi bär alla på erfarenheter av förluster. Det är viktigt att ge varandra utrymme för att sörja och för att bearbeta känslorna kring vår egen och andras död. Låt oss minnas gemensamt och vara måna om det som ger hopp.

Drottning Silvia Kungen Kungaparet Minneshögtiden Uppsala domkyrka
Drottningen, som så nyligen har drabbats av sorg, fick tillfälle att samla tankarna. Här tänder hon och kungen varsitt minnesljus.

Foto: Svenska Kyrkan/Magnus Aronson/Ikon

Annons