Drottning Sonja tillbaka efter motgångarna

Drottning Sonja av Norge

Nej, julhelgen blev knappast som drottning Sonja hade hoppats på. Men det finns ljuspunkter!
Allt om Norges kungahus!
Slå på ljud

Oj, vad ni är många som gillar Norges drottning Sonja, 83! Intresset för att följa henne är stort här på Svensk Dam, och ni var många som engagerade er i hennes aningen vågade uppdrag två dagar före jul, när hon lämnade sin trygga isolering på Bygdø Kungsgård (där hon och kung Harald bor efter hans hjärtoperation) och dristade sig ut på fältet.

Mer privat än Det Kongelige Slott: Bygdö Kungsgård utanför Oslo.

Allt gick ju bra för Sonja, men den norska kungafamiljens julfirande blev ändå mycket sorgsnare än väntat, i skuggan av raskatastrofen i Gjerdrum och kronprinsessan Mette-Marits fallolycka i skidbacken, som ska ha resulterat i en fraktur på svanskotan.

På torsdag är drottning Sonja i alla fall tillbaka efter helguppehållet. Då ser vi henne vid kung Haralds sida när han tar emot den norska utrikesministern i audiens på slottet.

Harald går med käpp numera, och kan ju inte köra på lika hårt som i sin krafts dagar. Kronprinsessan Mette-Marit är ju också begränsad av sjukdom, i hennes fall den kroniska lungfibrosen. Och prinsessan Märtha Louise deltar mycket sällan i de kungliga uppdragen nuförtiden.

Drottning Sonja och kung Harald rasområdet drabbade Gjerdrum

Drottning Sonja och kung Harald vid besöket i rasområdet i Gjerdrum.

Kvar finns Haakon förstås, och stronga Sonja, som alltså jobbar på vid fyllda 83 – hela 18 år efter vanlig svensk pensionsålder.

Prinsessan Märtha Louise hyllar drottning Sonja

Prinsessan Märtha Louise

– Mamma har lärt mig så mycket, säger Märtha Louise.

Det är i en intervju med sajten Insider som prinsessan Märtha Louise lyfter fram mamma Sonja som en av de viktigaste förebilderna i sitt liv, inte minst när det gäller kvinnors lika rättigheter.

När Sonja var ny som drottning 1991 var situationen vid norska hovet kärv och hon fick kämpa för att överhuvudtaget få ett eget kontor. Vilket skillnad mot hur det är i dag! Nu, 30 år senare, kan Sonja nöjt konstatera att hälften av alla som jobbar vid det norska hovet är kvinnor.

– Att se hennes kamp för jämställdheten, och hur hon med stöd av min pappa tacklat både små framgångar och små motgångar. Och att se henne hålla ut så länge att det till slut gav resultat. Jag har lärt mig så mycket av min mamma, säger Märtha Louise.

LÄS OCKSÅ: Oro för drottning Sonja – efter riskuppdraget

LÄS OCKSÅ: Här är Sonjas och Haralds kärlekssaga!

Foto: TT, Norska kungahuset.