Drottningen gjorde pinsam miss inför alla

Drottningen gjorde pinsam miss inför alla

Drottningen bröt mot smittskyddsrekommendationerna inför alla. Det visar nya bilder.
Svensk Dams chefredaktör efter prinsparets coronabesked: ”Kan få digra konsekvenser”
Slå på ljud

Drottningen är en person med upphöjd status, oavsett vilket land vi talar om. En förebild för många. Speciellt i dessa coronatider.

Men ibland kan även de mest upphöjda av oss begå misstag. Så skedde i förrgår, 25 november.

Drottningen stod för misstag med munskydd

Drottning Maxima av Nederländerna var dagen i fråga prisutdelare på en gala i Amsterdam. Hon höll rekommenderat avstånd och bar munskydd – men lyckades ändå begå ett kardinalfel.

Drottning Maxima.

Här gör drottning Maxima helt fel.

På bilder från galan, där man prisade insatser inom affärsvärlden, ser man att Maxima fingrar på sitt munskydd när hon ska ta av sig det för att kunna adressera den (digitala) publiken. Så ska man inte göra med sitt smittskydd.

Detta har varnats för flera gånger, bland annat av smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo. Han larmade för att munskydd kan tvärtemot sitt syfte öka smittspridningen om de används på fel sätt. Alltså så som Maxima gjorde.

– Tyvärr följer man inte basal hygienrutin tillräckligt på många ställen. På de ställena kan det vara direkt kontraproduktivt om man börjar med munskydd eller visir, har Signar sagt till SVT.

– Om jag fingrar på ett munskydd får jag slänga det och gå och desinfektera händerna och ta ett nytt skydd. Man måste lära sig hantera munskydd.

– Innan man börjar med munskydd och visir måste man ha koll på att personalen kan basal hygien utan och innan.

LÄS OCKSÅ: Stor oro för prins Daniel efter hemska beskedet

Drottning Silvia ifrågasatte regeln om munskydd

Vårt svenska kungapar bär inte munskydd, men frågan har dryftats av dem själva.

Drottning Silvia tog chansen att fråga den medicinska expertisen på plats i Karolinska unversitetssjukhuset efter en liten faktabakgrund till Folkhälsomyndighetens stundtals ifrågasatta rekommendation.

– Jag tror att många vill veta varför vi inte rekommenderas att bära dem, eftersom det finns krav på dem i så många andra länder, sa Silvia enligt Dagens nyheter.

LÄS OCKSÅ: Bilden på kung Carl Gustaf och prins Carl Philip väcker ilska