Dureks råd för att undvika corona-viruset sågas: "Karln verkar vara fullständigt galen – det är skamligt"

Schaman Durek är i blåsväder igen. Den här gången har han bjudit på råd om corona-viruset – som experterna dömer ut som vansinniga.

Norska prinsessan Märtha Louises pojkvän Durek Verrett har blivit ett kontroversiellt nytillskott till det norska kungahuset. Inte minst har hans verksamhet som utövande shaman av sjätte generationen, med storheter som Gwyneth Paltrow och Renée Zellweger på klientlistan, lett till debatt.

En av hans böcker blev stoppad i Norge när det framkom att Durek i boken hävdar att barn kan ge sig själva cancer genom att vara “olyckliga”.

Durek ger tips om corona-viruset

Nu har Durek också sagt sitt om hur man ska skydda sig från corona-viruset. På Instagram, där han har över 150 000 följare, har han delat ett inlägg med råd till alla som är rädda för att bli smittade.

Schamanen rekommenderar att man ska tvätta händerna med en blandning av bland annat vodka och rosmarin, därefter ska man vända sig till universum och läsa upp ett mantra.

“För att ladda ner ett skydd, säg detta högt: ’Ladda ner i mitt immunsystem gula, röda och gröna koder på 100 000.’ Vänta tills du känner ett pirr och säg: ’ Tack, jag kände det. Låt det köras i min kropp i 24 timmar’”, skriver Durek bland annat.

Dan Larhammar är professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet och ordförande för Kungliga Vetenskapsakademien. Han är också engagerad i Vetenskap och Folkbildning, en förening som vill motarbeta felaktiga föreställningar och främja vetenskapliga förklaringar.

“Bland det värsta jag har hört”

Märtha Louise och Shaman Durek

Märtha Louise och Durek har varit ett par sedan våren 2019.

Dan reagerar starkt när han får höra om råden som Durek förmedlar till sina följare.

– Det här är bland det värsta jag har hört. Karln verkar vara fullständigt galen. Det är så idiotiskt och bedrövligt. Det är skamligt att han sprider vidare detta till så många, säger Dan.

Enligt Dan finns det en tradition inom new age-rörelsen att tala om tankens förmåga att kunna hela kroppen.

– Men det vittnar om okunskap om det mänskliga psyket. Det är såklart att det kan tilltala många att man kan må bättre av att tänka positivt, men virus och bakterier rår vi inte på genom att tänka på ett visst sätt, säger Dan.

Men i Dureks kommentarsfält råder inte samma skepsis. Där tackar man i stället schamanen för de goda råden och skriver att man nu känner sig skyddade från virusets förödande effekter.

– Han har ju ett urval av följare som redan är positivt inställda till den här typen av metoder. Det är det som gör det så farligt, säger Dan.