Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ebba Kleberg von Sydow bestämd om succépodden: Vill inte bjuda in Victoria

25 dec, 2023, 06:00 
Lars Johansson
Den ena är kunglig hovleverantör, den andra står på Republikanska föreningens mejllista.
Tillsammans driver mångsysslarna Ebba Kleberg von Sydow och Titti Schultz den framgångsrika podden Monarkerna – som tar oss med bakom kungahusens skinande kulisser.
– Vi duckar inte för något ämne, säger den sistnämnda.
Annons

Det spökar i Sveriges Radios studio när intervjun med Ebba Kleberg von Sydow, 42, och Titti Schultz, 51, ska göras. Trots att mikrofonerna och högtalarna verkar avstängda knäpper det med jämna mellanrum till högt i ljudsystemet. Då och då ljuder en kraftig smäll genom rummet. De båda medieprofilerna hoppar, precis som undertecknad, till flera gånger och till slut utbrister Ebba Kleberg von Sydow med ett lätt förfärat ansiktsuttryck:

– Gud vad rädd jag blev. Det där känns ju verkligen inte bra. Men det är inget som luktar bränt än i alla fall.

Tekniker tillkallas och vi kan fortsätta samtalet om Monarkerna, duons podd för SR som på kort tid blivit omåttligt populär, såväl bland kungatrogna som mer skeptiskt inställda till det rojalistiska.

Kungligheter som fråntagits sina titlar – hela listanBrand logo
Kungligheter som fråntagits sina titlar – hela listan

Vill inte ha Victoria som gäst

Sedan starten i april har de tagit upp så vitt skilda ämnen som styckmordsprinsen Mohammed Bin Salman, varför Chris O’Neill vägrar flytta till Sverige och kung Charles största misslyckanden sedan tillträdet.

Annons

– Man kanske skulle kunna tro att det vore en dröm att ha till exempel kronprinsessan Victoria som gäst. Men det står liksom inte på vår drömlista, säger Ebba von Sydow Kleberg.

– Jag tror att det är lätt att man utgår från att det är det vi vill. Men jag vill bara in längre bakom kulisserna. Förstå hur kungahuset är uppbyggt, hur man arbetar. Traditioner och ceremonier är viktiga, det vet vi. Men hur ser en alldeles vanlig arbetsdag på slottet ut?

Svåra gränsdragningar

Vid besöket har nyheten om drottning Silvias gudson Patrick Sommerlaths misstänkta sexköp på en thaimassagesalong precis exploderat. Han har själv valt att tala ut om saken i Svensk Damtidning, med chefredaktör John T Lindwall.

– För oss blir det ju spännande med det resonerande. Även kungliga behöver ta ansvar för sina handlingar. Styrkan med Monarkerna är att vi är nyfiket entusiastiska kring ämnena. Vi tog in en expert när vi pratade om det här, säger Titti Schultz.

Annons

– Vart går gränsen? Det är ju naturligtvis ett jättespännande och viktigt resonemang. Vad har man för fallhöjd?

Hon fortsätter:

– När man som drottning Silvia engagerar sig mycket i frågor som handlar om övergrepp, naturligtvis rör ju det framför barn. Men det här tar liksom ytterligare ett steg. Där man också själv har tagit avstånd i andra sammanhang.

"Folk lyckas olika bra på sina jobb"

Finns det ett kungahus om säg 20 år?

– Podden Monarkerna finns kvar om 20 år. Och något ska vi prata om. Det kanske blir avsnitt på avsnitt om en avancerad nedmontering, säger Titti Schultz och ler.

– Men alltså jag tror inte att vi ska ta det för givet. Jag tror att man måste förtjäna den platsen i ett modernt samhälle och fortsätta vara relevant. Ta sin roll dit och hitta sin plats. Jag ger dem minst 10 till 15 år i alla fall.

Annons

Hur sköter sig vår kungafamilj då, gör de ett bra jobb?

– Vi jobbar ju inte som en bedömningsportal vad gäller kungahuset, säger Titti Schultz och fortsätter:

– Jag har aldrig känt mig så mycket Sveriges Radio som i just det svaret. Men jag tror att det är som i alla företag. Folk lyckas olika bra på sitt jobb. Och har olika fallenhet för olika arbetsuppgifter. Och någon som i alla fall verkligen verkar göra sin läxa är Victoria. Och som verkar anstränga sig i sin roll.

Ebba Kleberg von Sydow inflikar:

– Men det är klart att vi också är supernyfikna på huruvida kung Charles (Storbritannien, reds anm) låtsas jobba eller inte. När han ställer upp på en bild då pratar vi om det.

En hovleverantör med många strängar på sin lyra

Titti Schultz snurrar lite på kontorsstolen hon sitter på och säger:

Annons

– Vi är inte facit. Men vi kan ganska mycket.

Och det får vi verkligen ge den här duon. Ebba von Sydow Kleberg behöver egentligen ingen närmare presentation. Hon har programlett såväl kronprinsessans Victorias bröllop med prins Daniel som prinsessan Madeleines dito med Chris O’Neill och prins Carl Philips och prinsessan Sofias vigsel. Lägg till modeorakel på Expressen, chefredaktör för Veckorevyn och programledare för Go’kväll i SVT, författare till en rad böcker, samt vinst i Filip Hammars och Fredrik Wikingssons frågesportsuccé Alla mot alla i par med Olof Lundh.

Ebba Kleberg von Sydow
Ebba Kleberg von Sydow har varit med i kungliga sammanhang länge.

Dessutom. Numera kan Ebba von Sydow Kleberg även kalla sig kunglig hovleverantör. Tillsammans med maken och företagsledaren Johan Kleberg köpte hon 2021 anrika Insjöns väveri söder om Leksand i Dalarna. De tillverkar dukar, servetter och handdukar i lin och bomull enligt traditionella tekniker, bland beställarna finns vår kung och drottning.

Annons

– Jag skulle säga att min hjärna är lite som en åttafilig motorväg. Jag har många olika grejer på gång hela tiden och trivs väldigt bra med det. Sen jobbar jag väldigt mycket, nästan hela tiden. Lever för mitt jobb och älskar det. Och då går det. Ja, det är både en livsstil och en hobby. Hobbies är för människor som har för mycket tid, säger Ebba Kleberg von Sydow och ler.

– Av alla projekt som jag jobbar med så är Monarkerna lätt på ett sätt. Podden och kungligheter är det som engagerar allra mest när jag sitter på någon middag, fikar, eller har något möte. Alla är nyfikna och tycker det är roligt. Så då är det ju väldigt kul att göra det här.

Livet – ett pussel med för många bitar

Men hur hinner du med allt?

– Det är en så svår fråga. Jag önskar att jag hade svar på den. Då skulle jag väl förmodligen vinna ett Nobelpris. Det är faktiskt inte lätt att säga.

Titti Schultz kommer till undsättning i samtalet:

Annons

– Jag känner att jag kan svara på den här frågan åt dig. Du är ju väldigt effektiv. Det säger inte jag enbart om dig Ebba, utan generellt när jag har kollegor som har barn och en körig vardag. Jag tänker att det måste vara samma sak för män som har många barn och fullt i schemat?

Hon fortsätter med blicken riktad åt intervjuarens håll:

– Du har väl också fått hämta i taxi ibland?

Framförallt lämnat. Fler gånger än jag nästan vågar säga.

– Jag har en sambo och en hund, men jag får inte heller ihop det. Jag försöker lära Floyd (Tittis Schultz cockerpoo – en blandning av cockerspaniel och pudel, reds anm) att hitta hem själv. Men nej, det är för många stora korsningar. Han har ingen respekt för Götgatan.

Medielegendaren med en fot i varje läger

Ja, Titti Schultz då?

Samma sak där.

Hon är en legendar i mediebranschen. Rix Morgonzoo, Eftermiddagar med Erik & Titti, Vakna med Roger, Titti och Ola, Vakna med NRJ, SR P5 STHLM och sedan september 2018 programledare för P4 Extra. Hon deltog även i årets Hela kändis-Sverige bakar på TV4 och som Fråga stjärnorna-livlina i Postkodmiljonären.

Annons

– Vissa tänker så här: ”Titti du som är journalist, är det verkligen Monarkerna du ska hålla på med?”. Jag jobbar med ett helt annat program också. Och då tycker jag att det här är precis det här jag ska hålla på med, säger Titti Schultz med eftertryck och fortsätter:

– Jag står definitivt på Republikanska föreningens mejllista. Och det uppskattar jag. Läser med stort intresse. Folk tror att jag är ena sidan eller andra sidan, att jag bara är med i ett lag här. Så är det inte. Jag är jätteintresserad av båda vinklarna. Det är inte en kampanj vi driver.

Titti Schultz
Titti Schultz läser gärna brev från Republikanska föreningen men har även ett stort intresse för det kungliga.

Titti Schultz förklarar att intresset för det kungliga väcktes redan när hon var liten.

– Själva sagan, prinsessor och så där. Jag läste Svensk Damtidning med min mamma när jag växte upp. Då var det kläderna, klänningarna, juvelerna som gjorde mig jättenyfiken. Sen började jag läsa på om smyckena och då visade det sig att de har en historia och hänger ihop med världen i övrigt. Nutid och dåtid samtidigt. Och det tycker jag är jättespännande. Det är levande historia. Här blir det så tydligt.

Annons

– Jag menar, utan Gustav Vasa hade vi förmodligen varit danskar. Så det perspektivet tycker jag är roligt. Och sen hur det här kliver in och blir nu, det är ju egentligen så otroligt omodernt. Ändå så lyckas man liksom hålla sig förhållandevis relevanta.

Ebba Kleberg von Sydow understryker:

– Ja, det har jag också alltid varit väldigt fascinerad av. Det är superintressant. Allt som vi har blivit är ju lite "sliding doors" genom historien.

Skeptikerna är mest nyfikna

Duon berättar att beundrarmejlen strömmar in. Men också att de lyckats med faktumet att omvända lyssnare som från början är kritiska till kungahusen och själva rapporteringen kring dem.

– Verkligen. Jag tror att jag är så van vid det från att jag jobbat med mode i så många år. Att folk först fnyser åt ämnet och ser ner på det och tycker att det bara är yta. Då blir man ju ännu mer taggad och tar det man gör på än större allvar, säger Ebba Kleberg von Sydow.

– Egentligen så är de flesta jättenyfikna. Ofta är det de skeptiska som är mest nyfikna.

Titti Schultz säger:

– Och då så kommer ofta den här: ”Alltså jag har lyssnat. "Alltså det här var ju oväntat bra!”. Så jag är lite inne på att det ska vara vår payoff: ”Monarkerna – en oväntat bra podd”.

Ebba Kleberg von Sydow, Titti Schultz
Duon bakom den framgångsrika podcasten Monarkerna – Ebba Kleberg von Sydow och Titti Schultz.

Foto: TT

Annons