Efter coronalarmet: Victoria och kungen får inte träffas – ens privat

20 mar, 2020, 18:03 
Kungen och kronprinsessan Victoria.
Kungafamiljen befinner sig mitt i denna nya och omskakande corona-situation, precis som alla vi andra. Och nu får kronprinsessan Victoria inte träffa pappa kungen – ens privat.
Annons
Har du koll på tronföljden?
Har du koll på tronföljden?

Kungafamiljen befinner sig i en historiskt ny situation. För första gången på mycket länge saknades kronprinsessan Victoria vid kungens sida i samband med den viktiga extrakonseljen på Kungliga slottet i dag.

Kungen vid konseljen om coronaläget.
”Kronprinsessan som i vanliga fall sitter här vid min sida kommer att få information av mig efteråt” sa kungen – men det fick dock bli på telefon.

Hovet: Därför får kungen och Victoria inte träffas

Hovets informationschef Margareta Thorgren var dock tydlig med att det inte var något sjukdomstillstånd – eller någon karantän – som låg bakom Victorias frånvaro:

– Nej! Det är beroende på det rådande läget med coronaviruset. Med anledning av de nya säkerhetsdirektiven så närvarar kungen och kronprinsessan inte vid möten samtidigt. Och det är förstås för att minska risken att båda två skulle kunna bli smittade.

Annons

Innebär det att kronprinsessan befinner sig på Haga slott?

– Det är alldeles beroende på.

Kronprinsessan Victoria på Haga Slott.
Är Victoria hemma på Haga Slott?JONAS EKSTROMER

Enligt uppgift till Svensk Damtidning så innebär hovets nya säkerhetsregler att kungen och kronprinsessan inte heller kommer att kunna träffas privat förrän coronakrisen är över.

Ett agerande som ligger helt i linje med den uppmaning som Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, riktade till kungafamiljen när Svensk Damtidning talade med henne tidigare i dag:

– Detta är en familj där de står varandra nära, men kungen borde gå ut och säga att han inte kommer exempelvis äta middag med Victoria och barnbarnen framöver. Det blir en viktig illustration för hur man ska tänka.

Annons
Agnes Wold.
Agnes Wold.ROBIN ARON GT EXPRESSEN

– Smittan sprids mest effektivt i små kretsar och äldre människor ska inte träffa sina barn och barnbarn just nu.

Något som kungen sedan också gav uttryck för i sitt tal:

– Jag och drottningen och vår familj försöker i så stor utsträckning som möjligt att leva efter de här råden. Nu måste vi alla hjälpas åt.

Kungen och drottningen
Kungen, 73, och drottningen, 76, tillhör båda den stora riskgruppen sjuttioplussare.
Annons

Foto: TT.

Annons