Efter kritiken – nu tar kungafamiljen ett nytt beslut kring det privata

Efter kritiken – nu tar kungafamiljen ett nytt beslut kring det privata
Kungafamiljen tycks ha en ny strategi då det kommer till att dela med sig av vad man gör. Nu lägger de ut mer och mer privata bilder i sina sociala medier. Detta efter att ha mottagit en hel del kritik.
Annons

För några år sedan, då kungabarnen var små barn och tonåringar, arrangerade det svenska kungaparet, kungen och drottningen, pressträffar då fotograferna minst två gånger per år fick fota dem tillsammans. Vissa av fotograferingarna ägde rum på Öland, på Solliden, vissa på Kungliga slottet och andra på Drottningholms slott. Några av fotograferingarna skedde också i Storlien, vid kungafamiljens vinterstuga. Fototillfällena var uppsluppna och lekfulla. Och bilderna blev helt fantastiska: avslappnade, unika och historiska.

Annons
Kungen och Hagasessorna
Kungen och tre av Hagasessorna i Storlien.
Annons

När kungabarnen blev vuxna slutade, av förklarliga skäl, dessa fotosessioner – som var oerhört uppskattade av både medier och allmänhet. Många trodde att de skulle upptas igen då kungabarnen själva blev föräldrar. Men så har det inte blivit. Istället har hovet delat med sig av foton på kungabarnen och deras småttingar via sin sajt. Också prinsessan Madeleine och prins Carl Philip har startat egna konton på sociala medier, på Facebook och Instagram, där man lagt ut härliga ”snapshots” från vardagslivet.

Kungafamiljen i Storlien
Kungen, Silvia, Madeleine och Victoria i Storlien, 1995.
Kungens stuga
Kungens stuga i Storlien.
Annons

I höstas, då kungen bestämde sig för att göra förändringar kring vilka medlemmar som ska tillhöra kungahuset, förändrades dock Madeleines och Carl Philips strategi gällande bilder. Efter att de två, och inte minst deras barn, tagit ”ett steg tillbaka” så är man betydligt mindre generös med bilder och liknande.  Detta har mött kritik. Många vill se mer av kungabarnen – och deras barn. Andra tycker att bildpolicyn att själv askicka ut bilder då och då (oftast vid födelsedagar) är ganska snål och stelbent.

Kungaparet
Victoria med mamma Silvia och pappa kungen. Storlien 1980.

Kungafamiljens nya sportlovsbild – från Storlien

I helgen visade dock kungafamiljen att man tagit till sig av kritiken. I söndags skickade man, helt oväntat, ut en bild från familjens sportlovsfirande. Bilden är helt unik! Det är många, många år sedan man delade med sig av familjefoton på en semester på detta sätt.

Annons

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

❄️🎿 Sportlovshälsningar från Jämtland. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: Kungl. Hovstaterna

Ett inlägg delat av Kungahuset (@kungahuset)

På fotot syns kungaparet i Storlien tillsammans med prinsparet och Alexander och Gabriel. De är avslappnade och uppsluppna, helt olika de uppklädda fotona vi ser i samband med kungliga fester och liknande. Här är verkligen kungafamiljen ”sig själv”. I skrivande stund har bilden fått tusentals gilla-markeringar och kommentarer. Alla tycks överens: det här är verkligen en bild man har längtat efter! Äntligen!

Foto: TT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

10 kommentarer till “Efter kritiken – nu tar kungafamiljen ett nytt beslut kring det privata”

 1. Bettan skriver: 7 mars, 2020

  Några bilder ja, precis vad jag tidigare kommenterade. Rädda för kritik, nej det är apanaget som Är det viktiga. Och fru Thorgren om arbetet. Hovet blir mer o mer isolerat från verkligheten. En bild blidka inte kritiken. 😊


 2. Fluff skriver: 7 mars, 2020

  Det är inte bilder vi vill ha utan
  ekonomisk transparens.


  1. josefin skriver: 8 mars, 2020

   Fluff, jag kan även tänka mig viss verksamhetstransparens – hur fyller de dessa dagar som inte är ett 9-5 jobb.


 3. konsttanten skriver: 7 mars, 2020

  Det är nog ett fåtal, som saknar fler vardagliga bilder. Det är lagom med foton. Det är andra tider nu emot när kungabarnen var unga.
  Madeleine och Carl-Philips barn är inte HKH numera, så där måste vi acceptera färre foton.


  1. josefin skriver: 8 mars, 2020

   Jo konsttanten CP o M är fortfarande HKH – det är deras barn som inte är det – en skara som är 2-6 àr gamla.


 4. Fluff skriver: 8 mars, 2020

  Självklart, josefin.
  Nuvarande förhållande kommer inte hålla många år till.
  Då hjälper vare sig bilder eller sötchock.


 5. Fundering skriver: 8 mars, 2020

  Kungen, Silvia och kronprinsessparet med familj har gigantiska bidrag från skattebetalarna. De ska därför självklart redovisa vad de gör för att förtjäna detta. Bilder och reportage på Carl Philip och Madeleines familjer blir ointressanta framöver, eftersom de måste klara sig ekonomiskt utan bidrag från staten. Nog har väl riksdag och regering ett ansvar bevaka att så sker.


 6. Desirée skriver: 9 mars, 2020

  Josefin och Fundering, håller med! Jag efterfrågade detta i en tråd för ett par veckor sedan och fick då ett ilsket svar från sign Bea skriver: 3 mars, 2020

  “Menar du att var och en i familjen skall redovisa för allmänhet och media varje dag från morgon till kväll sin dag och kvällstid?

  Och inte kan du väl ha den minsta susning om ev förberedelser eller ej då du väl knappast känner den här familjen – eller….”

  Suck!


 7. Bea skriver: 9 mars, 2020

  😁ååå den kommentaren visste vad den tog – och satt kvar ett långt tag i minnet utan att bli avglömd. Great.
  Redovisa ekonomi är en sak – privat tid är en annan.
  ”Stämpelklocka” tror jag knappast behövs.


 8. Bea skriver: 10 mars, 2020

  Bästa Fundering,
  Ja undra kan man ju. Men om inte riksdag och regering längre tar ansvar eller bryr sig om att bevaka att sjukvård pensionärer mm får det dom skall ha för att överleva så varför skulle dom bry sig om kungens ”lilla apanage” ?det kan man ju undra över.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar