Efter kritiken – nu tar kungafamiljen ett nytt beslut kring det privata

Kungafamiljen tycks ha en ny strategi då det kommer till att dela med sig av vad man gör. Nu lägger de ut mer och mer privata bilder i sina sociala medier. Detta efter att ha mottagit en hel del kritik.

För några år sedan, då kungabarnen var små barn och tonåringar, arrangerade det svenska kungaparet, kungen och drottningen, pressträffar då fotograferna minst två gånger per år fick fota dem tillsammans. Vissa av fotograferingarna ägde rum på Öland, på Solliden, vissa på Kungliga slottet och andra på Drottningholms slott. Några av fotograferingarna skedde också i Storlien, vid kungafamiljens vinterstuga. Fototillfällena var uppsluppna och lekfulla. Och bilderna blev helt fantastiska: avslappnade, unika och historiska.

Kungen och Hagasessorna

Kungen och tre av Hagasessorna i Storlien.

När kungabarnen blev vuxna slutade, av förklarliga skäl, dessa fotosessioner – som var oerhört uppskattade av både medier och allmänhet. Många trodde att de skulle upptas igen då kungabarnen själva blev föräldrar. Men så har det inte blivit. Istället har hovet delat med sig av foton på kungabarnen och deras småttingar via sin sajt. Också prinsessan Madeleine och prins Carl Philip har startat egna konton på sociala medier, på Facebook och Instagram, där man lagt ut härliga ”snapshots” från vardagslivet.

Kungafamiljen i Storlien

Kungen, Silvia, Madeleine och Victoria i Storlien, 1995.

LÄS MER: Kungafamiljen berättar själv: Det gjorde vi under sportlovet

Kungens stuga

Kungens stuga i Storlien.

I höstas, då kungen bestämde sig för att göra förändringar kring vilka medlemmar som ska tillhöra kungahuset, förändrades dock Madeleines och Carl Philips strategi gällande bilder. Efter att de två, och inte minst deras barn, tagit ”ett steg tillbaka” så är man betydligt mindre generös med bilder och liknande.  Detta har mött kritik. Många vill se mer av kungabarnen – och deras barn. Andra tycker att bildpolicyn att själv askicka ut bilder då och då (oftast vid födelsedagar) är ganska snål och stelbent.

Kungaparet

Victoria med mamma Silvia och pappa kungen. Storlien 1980.

Kungafamiljens nya sportlovsbild – från Storlien

I helgen visade dock kungafamiljen att man tagit till sig av kritiken. I söndags skickade man, helt oväntat, ut en bild från familjens sportlovsfirande. Bilden är helt unik! Det är många, många år sedan man delade med sig av familjefoton på en semester på detta sätt.

På fotot syns kungaparet i Storlien tillsammans med prinsparet och Alexander och Gabriel. De är avslappnade och uppsluppna, helt olika de uppklädda fotona vi ser i samband med kungliga fester och liknande. Här är verkligen kungafamiljen ”sig själv”. I skrivande stund har bilden fått tusentals gilla-markeringar och kommentarer. Alla tycks överens: det här är verkligen en bild man har längtat efter! Äntligen!

Foto: TT