Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Efter kritiken – SVT visar hemliga Diana-bilder

03 jan, 2022, 13:30 

De tidigare stoppade bilderna på prinsessan Diana visas upp inför alla.

Annons
Prins Harrys känslosamma ord om Diana – avslöjar allt i ny skandalintervjuBrand logo
Prins Harrys känslosamma ord om Diana – avslöjar allt i ny skandalintervju

Hela Storbritannien sörjde i våras när prins Philip gick bort och landssorgen stod som högst under begravningen, som livesändes i riks-tv. Det var dessutom en stor återförening mellan prins Harry och prins William, som inte hade setts sedan flyttlasset gick till USA för Harry och Meghan året innan.

Samtidigt i Sverige gjorde SVT plats i tv-tablån för det brittiska kungahuset. Men det var inte för prins Philips begravning utan för prins Charles och Dianas bröllop från 1981.

SVT kritiserades för beslutet

Det valet fick kritik från Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

”De låtsas som ingenting har hänt och på bästa sändningstid väljer de att i stället att sända en repris på prins Charles och framlidna prinsessan Dianas bröllop, de gifte sig senare i år för 40 år sedan. SVT:s beslut är obegripligt.” skrev Johan T Lindwall då.

Det fick SVT att ändra sig. Istället för bröllopet skulle de sända Rockfield – den ikoniska musikstudion.

Annons

– Vi tog bort dokumentären för att det blir en onödig krock, vi tycker att allt fokus borde ligga på begravningen en dag som denna. Det var ju en repris och den behöver inte sändas just då, sa Camilla Hagert, presschef på SVT då.

Dokumentären med Diana visas i SVT under måndagskvällen.

– Vi såg att ni hade skrivit om det här, sa hon även.

Men det tog inte lång tid innan det kom nya bud från SVT:s håll. Med bara något dygn till godo valde de att skaffa rättigheterna till begravningen, som sedan sändes live även i Sverige.

Nu dras denna historia upp till ytan igen. Ikväll klockan 18.15 sänder SVT den dokumentär om Diana som skulle sänts den lördagen i april när prins Philip begravdes. Den här gången är det däremot inga historiskt unika händelser som inträffar samtidigt och skapar onödiga krockar.

Annons