Efter långa tystnaden: Kungafamiljens ord om prins Philip

Prins Philip

Sällan har en tystnad känts så illavarslande – men nu kommer äntligen kungafamiljens ord om prins Philip.

7 saker som hänt efter Meghans & Harrys sorti ur kungahuset
Slå på ljud

Mer än en vecka på sjukhus, inget drömscenario för en otålig – och i sådana här sammanhang rätt stingslig – kunglig krutgubbe som prins Philip, 99. Men den infektion som han vårdas för på det privata King Edward VII-sjukhuset i centrala London tar sin tid att häva.

LÄS MER: Drottning Elizabeths svåra sorg – när maken Philip vårdas på sjukhus

Under tiden håller prins Philip kontakten med den övriga kungafamiljen på telefon, det berättar hans yngste son prins Edward, 56, i en intervju med Sky News – och han kommer också med lugnande besked om sin far:

Så mår drottning Elizabeths man prins Philip

Prins Edward Sky News

Världen höll andan, men nu har prins Edward kommit med en update.

– Nu har jag inte själv pratat med honom just i dag, men enligt vad jag har fått höra så mår han mycket bättre, thank you very much indeed. Han ser fram emot att få komma ut från sjukhuset, och det är ju faktiskt bästa tänkbara nyheter. Så vi håller tummarna!

”Man anar en viss frustration över att han är tvungen att befinna sig på sjukhus?” säger reportern med glimten i ögat och prins Edward svarar med att gott skratt:

– Hmm, ja lite grann! Men det tror jag är något som vi alla kan känna. Man kan inte titta på klockan hur många gånger som helst och väggarna är inte så intressanta...

Kort sagt: Prins Philip tycker att tiden sniglar sig fram och har helt enkelt lite tråkigt. Men är förstås också tacksam för den vård han får.

Prins Philip vårdas här på King Edward VII Hospital, ett litet sjukhus med bara ett 60-tal vårdplatser, beläget i Marylebone i centrala London.

Och hemma på Windsor Castle sitter en som är lika tacksam. 94-åriga drottning Elizabeth som trots sin stiffa upper lip säkert känner sig lite ensam utan sin man. Men som också, precis som resten av kungafamiljen, värms av alla som vill önska prins Philip ett snart tillfriskande.

– Vi har fått så många fina meddelanden, från alla håll, och det uppskattar vi så mycket. Det gör han själv också, jag har vidarebefordrat dem till honom på sjukhuset, säger prins Edward.

Ett krya på dig-hjärta vajar på staketet utanför sjukhuset.

Samtidigt har det brittiska hovet förmedlat nyheter som inte är fullt så goda för den omvittnat otålige prins Philip: Han mår visserligen bättre och han svarar väl på behandlingen. Men han beräknas inte få lämna sjukhuset än på flera dagar.

LÄS MER: Coronabubblan som skyddar kungaparet – och Elizabeth

LÄS MER: Från privatsoffan till slottsköket – se de unika bilderna från Windsor Castle

LÄS MER: Prins Philip – sanningen om hans hälsa

Foto: TT.