Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter långa tystnaden – så blir första säsongen av svenska The Crown-serien Monarki

25 maj, 2023, 10:36 
AvLinus Brännström
STOCKHOLM 20190430Prinsessan Estelle, prins Carl Philip, kung Carl XVI Gustaf, prins Oscar, kronprinsessan Victoria och drottning Silvia under födelsedagsfirandet av kungen på Stockholms slott.Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Monarki, som kallats ”svenska The Crown”, skulle ha haft premiär redan för ett år sedan.
I stället har det varit tyst.
Manusförfattaren Åsa Lantz berättar nu om vad som händer med det storslagna TV4-projektet om kungens liv – så blir den första säsongen.


Annons

Nyheten slog ned som en bomb i februari 2021.

TV4 avslöjade då att man börjat utveckla ett slags svensk The Crown – en dramaserie baserad på kung Carl XVI Gustafs liv med titeln Monarki.

– Andra kungar och drottningar sägs ha påverkat världshändelserna. Vår kungs historia är en annan. Mindre storslagen och känd men minst lika dramatisk och fascinerande. Och, för många av oss, helt okänd, sa manusförfattaren Åsa Lantz, som också ligger bakom idén till serien, då i ett uttalande.

Johan T:s varning till kungfamiljen: ”Kan bli riktigt jobbigt”Brand logo
Johan T:s varning till kungfamiljen: ”Kan bli riktigt jobbigt”

Kanalens dåvarande dramachef Josefin Tengblad sa samtidigt:

– I kärnan av allt vi gör vill vi förmedla berättelser som berör. Hela Sverige har en relation till monarkin och dess historia oavsett om man är för eller emot. Möjligheten att få addera nya upplevelser och dimensioner till berättelsen om kungens liv är ett prestigeuppdrag för oss.

Kungens liv ska dramatiseras i Monarki.

Uppmärksamheten blev enorm – till och med kronprinsessan Victoria uttalade sig om projektet, som kungafamiljen inte är involverade i. Hon var, minst sagt, skeptisk till serien.

Annons

– Ja, alltså för den som blir porträtterad kommer det alltid att kännas väldigt märkligt, så det känns väl så där, sa hon till Svenska Dagbladet.

– Hur kan det möjligen bli rätt? Det är svårt att ta sig an, särskilt när personerna lever, fortsatte kronprinsessan och sa att hon helst inte vill bli porträtterad.

Då sades det också att flera säsonger à sex avsnitt var planerade och att den första säsongen skulle få premiär 2022.

Men så blev det som bekant inte och sedan dess har det varit oroväckande tyst om projektet.

Kronprinsessan Victoria är skeptisk till projektet. ”Kanske är jag långväga bortrest under hela säsongen”, har hon sagt till Svenska Dagbladet.

Manusförfattarens besked om svenska The Crown

Svensk Damtidning ringde därför upp manusförfattaren Åsa Lantz för att höra vad som egentligen händer kring Monarki.

– Vi jobbar på för fullt. Vi är i full gång med historien, säger hon.

Annons

– Det är stort och viktigt att det blir riktigt bra men det ser väldigt bra ut. Men jag kan inte säga så mycket mer än att projektet håller på för fullt.

Åsa Lantz berättar också att hon blev överväldigad av det enorma intresse som uppstod när Monarki först presenterades.

–Det var överraskande att det blev så enormt stor intresse men väldigt kul såklart. Det är en fantastisk historia så den är värd sin uppmärksamhet, säger hon.

Författaren Åsa Lantz, som tidigare bland annat skrivit manus till SVT-serien om Selma Lagerlöf, ligger bakom Monarki.

Hon har tidigare berättat att hon under manusarbetet intervjuat personer i ”kungens närhet” och fått visningar av delar av slottet som till vardags inte är öppna för allmänheten. Men att hon tror att det är bra att hålla avstånd till medlemmarna i kungafamiljen.

– Jag har intervjuat människor och haft kontakt med olika personer som kan ge mig inblick i historien, det har jag fått både inom och utanför hovet. Jag har fått väldigt bra information från olika personer, säger Åsa Lantz nu.

Annons

Så blir första säsongen av Monarki

I en spansk intervju har hon också hintat om hur den första säsongen av Monarki kommer att bli. Åsa Lantz berättade där att förutom kungen kommer handlingen att kretsa kring hans närmaste familj och hans farbröder. Hon berättade också att den första säsongen kommer att utspelas från kungens födelse fram till att han är ungefär tio år gammal.

– Ja, det stämmer ganska väl, säger Åsa Lantz nu till Svensk Damtidning.

Gustav VI Adolf med sonsonen Carl Gustaf, som då precis blivit Sveriges kronprins.

Några närmare besked kring skådespelare, inspelning och premiär kan hon däremot inte ge.

– Jag kan bara säga att arbetet löper på och att de viktiga positionerna är beslutade. Men om du vill ha mer information får du höra av dig till TV4, säger Åsa Lantz.

TV4 är dock fåordiga kring projektet.

Svensk Damtidning har sökt Jon Mankell som är exekutiv producent för Monarki. Han återkommer via sms och hänvisar till TV4:s presschef Liv Sander – som i sin tur skickar en skriftlig kommentar från kanalens dramadirektör Piodor Gustafsson:

”Monarki är under utveckling och vi återkommer när vi har något nytt att berätta.”

Annons