Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter Mette-Marits sjukdomsbesked – bilderna oroar

22 jul, 2023, 15:00 
Samuel Björn
Kronprinsessan Mette-Marit
Kronprinsessan Mette-Marit har firat semester med hennes familj under senaste tiden.

Mette-Marit har haft en aktiv semester ihop med familjen, något som gjort vissa oroliga.

Annons
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Kronprinsen Haakon fyllde igår 50 år! För att hylla sin kronprins publicerade det norska kungahuset ett gäng bilder på honom och hans familj från deras aktiva semester ihop.

Bilderna ser helt fantastiska ut, men den aktiva livsstilen har väckt en oro för kronprinsessan Mette-Marits hälsa.

"Min arbetskapacitet kommer att variera"

Mette-Marit blev 2018 diagnostiserad med lungfibros en kronisk sjukdom. Den leder till att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

Mette-Marit gick direkt ut och förklarade att hennes sjukdom skulle påverka hennes arbete inom det norska kungahuset.

Annons

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program, sa Mette-Marit då.

"Använder semestern för att ladda batterierna"

På bilderna kan man se familjen ute och vandra, krabbfiska och besöka olika evenemang.

Med hennes sjukdomshistorik har vissa varit oroliga att detta kan bil för mycket för Mette-Marie. Men Anders Johan Stavseng, som är kunglig reporter på norska VG och har följt Mette-Marit i flera år tror att semestern snarare har en positiv inverkan på kronprinsessan.

– Mette-Marit använder semestern för att ladda batterierna. Sjukdomen gör att hon vissa dagar inte är helt i form, medan det går bättre andra dagar. Det verkar som om semestern och ledigheten från offentliga plikter har gjort henne gott. Umgänge med familjen ger uppenbarligen energi, något som norrmännen gläds åt, berättar Anders.

Han menar också att det norska folket har haft en stor förståelse för att Mette-Marit inte alltid kunnat deltagit på alla kungliga evenemang sedan hennes sjukdomsbesked 2018.

– Norska folket är vana vid att hon ibland ställer in. Det har hon säkert gjort under semestern också, utan att vi har fått veta det, förklarar han.

Annons