Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Efter offentliga konflikten – nu prisas Zlatan av kungen

28 jan, 2022, 16:30 

Kungen kommer dela ut medalj till Zlatan Ibrahimovic för ”förtjänster inom svensk idrott”.

Annons
Därför är Helena Seger så hemlig!Brand logo
Därför är Helena Seger så hemlig!

Att Zlatan Ibrahimovic gillar att skämta med kung Carl Gustaf är ingen hemlighet. Det har han demonstrerat flera gånger – inte minst när de träffats.

Kungen och drottning Silvia var på besök i Paris, när Zlatan spelade i den franska storklubben Paris Saint-Germain. Då la Zlatan armen om kungen och sa:

– Ta nu hand om Sverige tills jag är tillbaka!

Kungen och Silvia träffade Zlatan under en resa till Frankrike när han spelade i Paris Saint Germain.

Allt skämtande om kungen görs givetvis med glimten i ögat, men förr i tiden hade Zlatans beteende kunnat ge ödesdigra konsekvenser.

– I vår tid bryr sig ingen, men förr i världen hade det där lett till fängelse, i synnerhet på Oscar II:s tid. Då kunde man bli fälld för majestätsbrott. Men nu har det gjorts hemska saker med både vår kung och drottning. Och man kan ha kungens bild på sardinburkar utan att någon bryr sig, har historikern och journalisten Herman Lindqvist tidigare sagt i en intervju med Expressen.

Annons

Zlatans erkännande från kungen

Som det ser ut nu gäller istället en ömsesidig respekt mellan de båda ”kungarna”, både den självutnämnde och den faktiska kungen av Sverige.

Det blev tydligt under fredagen då hovet publicerade listan för alla som kommer få ta emot medaljer av kungen under årets gång. Där, inkluderad i en exklusiv grupp om sex framstående idrottare, hittar vi Zlatans namn på listan över personer som kommer få ta emot HM Konungens medalj för förtjänster inom svensk idrott.

Zlatan är i gott sällskap! Kungen har delat ut medaljer i många år nu och legendarer som Björn Borg, Magdalena Forsberg, Ingemar Stenmark och Pia Sundhage har alla fått den tidigare.

Annons