Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter Silvias plötsliga sjukdom: Kungens solo-resa till Dubai

15 dec, 2021, 22:15 
Kungen World Expo Dubai

Ett förkylningsvirus satte stopp för drottning Silvias Dubai-resa med väldigt kort varsel – och detta är vad hon missade.

Annons
Wow! Här anländer Victoria & Silvia till Nobelprisceremonin 2021Brand logo
Wow! Här anländer Victoria & Silvia till Nobelprisceremonin 2021

De är ett av Sveriges mest vältrimmade team: Kungen, 75, och drottning Silvia, 77. I hela 45 år har de jobbat sida vid sida – men just de här dagarna har teamet tillfälligt spruckit.

Trippelvaccinerade drottning Silvia är sjuk hemma på Drottningholm (fast inte i covid, det visade testet som hon gjorde i helgen). Och kungen har därmed fått klara sig utan sin hustru och stöttepelare under sina fyra dagar vid världsutställningen World Expo 2020 i Dubai.

Kungen World Expo Dubai
Kungen med Dubais kulturminister Shejk Nahyan al Mubarak al Nahyan.

Här i Dubai har statscheferna avlöst varandra den senaste tiden. Kung Willem-Alexander och drottning Máxima var här i november, sedan flög furst Albert in. Och nu var det alltså kungens tur.

Annons

Han anlände till Förenade Arabemiraten i måndags och stannar till i morgon torsdag. Men det var i dag som det viktigaste hände: Sverige uppmärksammades med en ”egen dag” – och här är de första bilderna på kungen från uppdraget som dörröppnare för Kungariket Sverige.

Han leder den officiella delegationen på 250 personer och vid sin sida vid dagens ceremoni på Al Wasl Plaza hade kungen utrikeshandelsminister Anna Hallberg och ledarna för några av Sveriges största exportföretag.

På scenen stod Molly Sandén och Cirkus Cirkör.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg World Expo Dubai 2020
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg – och en del av den svenska ”hejaklacken”.

World Expo: Det gör kungen i Dubai

World Expo beskrivs som ”en unik global plattform”. Utställningsområdet är lika stort som Kungsholmen i Stockholm och Sverige står bakom en av de 192 paviljongerna, kallad The Forest (Skogen).

Annons

Den är byggd helt i trä och och vill visa upp Sverige som ”ett ledande, innovativt och konkurrenskraftigt land” som kan erbjuda lösningar för den gröna omställningen och för ett mer hållbart samhälle.

Kungen utrikeshandelsminister Anna Hallberg World Expo 2020 Dubai
Kungen under sitt besök i den svenska paviljongen.

Anna Hallberg var lyrisk efter sitt besök:

– Det var som att komma in i en svensk skog mitt i öknen och jag är så stolt över den! Och jag är stolt över att kunna visa upp Sverige på det här sättet. Det här är ett fönster mot omvärlden som visar vad Sverige kan.

Kungen var lika nöjd – och krassliga drottning Silvia lär ha fått peppande rapporter hem till Drottningholm.

Kungen Anna Hallberg Svenska paviljongen World Expo Dubai 2020
Här står kungen i den svenska paviljongen, The Forest. Den första världsutställningen ägde rum i London 1851. 1889 var det Paris tur och då byggdes bland annat Eiffeltornet. Numera arrangeras världsutställningarna vart femte år.

Foto: Margareta Thorgren/Kungliga Hovstaterna/Instagram, TT.

Annons