Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaparet reser till lyxiga Dubai – men kungliga familjedramat kastar mörk skugga

09 dec, 2021, 12:30 
Kungaparet

På tisdag åker kungaparet till Dubai för att promota Sverige – trots skräckuppgifterna om landets mäktige ledare schejk Maktoum.

Annons
Det kungliga bagaget – så reser kungafamiljenBrand logo
Det kungliga bagaget – så reser kungafamiljen

Hovet har just tillkännagivit att kungen och drottning Silvia på tisdag i nästa vecka åker till Dubai för att sprida kunglig glans vid World Expo 2020. Sverige medverkar med en egen paviljong på temat hållbarhet och ska på onsdag uppmärksammas med en ceremoni på Al Wasl Plaza.

Men Dubai, ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten, är också en nation som är starkt ifrågasatt, framför allt på grund av sin mäktige ledare, Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, 72.

Shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum
Shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum.

En av hans sex fruar, den jordanskfödda prinsessan Haya, flydde 2019 från Dubai under dramatiska former tillsammans med sina barn Jalila, 13, och Zayed, 9. Hon har ansökt om asyl i Storbritannien – och om skydd för barnen gällande bortförande och tvångsgifte.

Annons
Shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum Prinsessan Haya Jalila dotter
Före flykten: Prinsessan Haya med sin make, Dubais ledare Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum. I mitten deras dotter Jalila.

Nu följer hela världen den kungliga vårdnadstvisten som pågår i Londons Högsta Domstol, en kamp för livet för prinsessan Haya och hennes barn. Samtidigt som den rasande emiren kräver att barnen ska återföras till Dubai.

Domstolen har dock slagit fast att han har bedrivit en allvarlig hotkampanj mot sin fru, och att han är ansvarig för att kidnappningen av sina två äldre döttrar, prinsessan Shamsa och prinsessan Latifa.

Det är alltså till Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoums Dubai som kungaparet reser för att promota Sverige på tisdag. De stannar i tre dagar och med under resan är även utrikeshandelsminister Anna Hallberg och en 250 personer stark svensk näringslivsdelegation.

Annons
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg med kronprinsessparet
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg, här med kronprinsessparet.

Det officiella pressmeddelandet beskriver Expo 2020 som ”en unik global plattform” och de 140 svenska företagen som medverkar ska enligt samma pressmeddelande fokusera på svenska värderingar, innovationer och investeringsmöjligheter, bland annat som ett föregångsland inom grön omställning.

Får skydd i England: Detta är prinsessan Haya

Prinsessan Haya Prins Charles Camilla London
Prinsessan Haya med prins Charles och hans fru Camilla. I dag bor Haya i London med sina barn, i ett stort hus nära Kensington Palace.

Haya var den yngsta av emirens sex fruar. Hon är halvsyster till Jordaniens kung Abdullah och svägerska till drottning Rania och hon har tävlat i hoppning på elitnivå. Bakom sig har hon en åtta år lång period som ordförande i Internationella Ridsportförbundet (2006-2014).

Foto: TT.

Annons