Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter tårarna: Nu avslöjar kungen allt i SVT – Silvias tystnad

03 sep, 2023, 09:00 

Nu finns allt ute att se.

Annons

Det är nog ingen som missat att kungen i år är "the talk of the town". Aldrig tidigare har det pumpats ut så många dokumentärer, filmer och serier om vår monark och hans tid på tronen. Det hela beror givetvis på att i år markerar hans 50 år som kung.

Nu talar kungen ut i SVT – på ett sätt vi inte sett förut.

Estelles & Oscars firande med VM-hjältarna • Madeleine & Chris kan nobba stora familjefesten • Uppgifter: Charlene har flyttat till annat land – 3 kungliga snackisar från vecka 34!Brand logo
Estelles & Oscars firande med VM-hjältarna • Madeleine & Chris kan nobba stora familjefesten • Uppgifter: Charlene har flyttat till annat land – 3 kungliga snackisar från vecka 34!

Kungen talar ut i SVT – så gick det till

Det är Karin af Klintbergs film Kungen, som förnyats och gjorts om till en tredelar lång dokumentärserie om kungen vid namn Kungen och jag, på SVT. Och den som såg filmen på bio vet att vi får se en helt ny sida av vår statschef – ja, han avslöjar saker vi faktiskt inte tidigare visste om honom.

Annons

Vägen dit var inte lätt. I serien berättar Karin att det tog år av ihärdiga försök med hovet för att få intervjun, innan hon slutligen fick komma närmare honom än många journalister någonsin gjort. Och förmodligen kommer det inte hända igen.

– Efter att ha uppvaktat hovet i flera år, får jag plötsligt besked. Jag är välkommen att följa kungen i hans ämbete de kommande två åren. Det är en unik möjlighet, och lite talar för att någon annan får chansen, säger Karin af Klintberg i dokumentären.

Karin af Klintberg på premiären av filmen Kungen
Karin på premiären av filmen Kungen, som nu blir serie.
Annons

Drottning Silvias tystnad – när kungen berättar allt

Men det skulle inte visa sig vara lätt – som Karin har beskrivit det: "Vi är som två olika arter, han och jag!". Det gick så långt, Karins jakt på att komma kungen nära, att hon började gråta hos sin psykolog.

– Jag gick på riktigt till min terapeut och bölade och sa (låtsasgråter) ”Bu-hu, jag får inte träffa kungen och han kanske inte tycker om det här”, säger Karin i en lång intervju med Svensk Dam.

Annons

Nu är resultatet ute för alla att se, i en ny tappning. Och den uppmärksamme kommer notera att drottning Silvia inte säger många ord. Hon dyker upp i periferin, men vi får långt ifrån samma inblick i hennes liv.

Svaret på varför är enkelt. Det här är kungens jubileumsår, och det är kungen som är i fokus. Drottningen, kronprinsessan och alla andra medlemmar ur kungafamiljen syns därför inte så ofta i serien.

Kungen och drottning Silvia åker bil
En av få gånger vi ser Silvia, i bilen på väg från Drottningholm till Kungliga slottet.

Foto: SVT

Annons