Efter vägran – kungahuset öppnar upp slottet för flyktingar

Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, Kung Willem-Alexander och drottning Maxima

Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, Kung Willem-Alexander och drottning Maxima

Kungahuset har tagit ett beslut till följd av krisen i Ukraina.
Victoria på uppdrag i hästväg!
0:30

Efter reklamen: Victoria på uppdrag i hästväg!

(0:30)

Slå på ljud

Kriget fortsätter att rasa i Ukraina. Mängder av civila dött och katastrofen blir allt värre för varje dag som går. Den ryska aggressionen har kritiserats från alla håll, bland annat från Sveriges kung Carl XVI Gustaf som går hårt mot landet i öst.

– Den ryska federationen har invaderat Ukraina. Detta strider mot folkrätten och sätter grundläggande fri och rättigheter ur spel. Den humanitära katastrofen är ett faktum. Människor flyr sina hem och sitt land. Familjer splittras, oskyldiga dör. Sverige har bland annat tillsammans med övriga EU-länder i kraftigaste möjliga ordalag fördömt det ryska agerandet. Våra tankar går till det ukrainska folket, sa kungen under ett tal i mars.

Kriget har inneburit en stor flyktingkatastrof. Hittills har hela tre miljoner människor flytt Ukraina, enligt FN. Det är siffra som kan växa ytterligare om kriget fortsätter.

Kungahuset öppnar upp för flyktingar

Det svenska kungahuset har visat sitt stöd till Ukraina, men har inte ställt det kungliga slottet till förfogande för inkommande flyktingar. Enligt danska Billedbladet tänker det belgiska kungahuset annorlunda och har därmed ställt två byggnader till förfogande för flyktingar. En i Bryssel och en i södra Vallonien som ligger i de södra delarna av landet.

Tidigare har den danska kungshuset sagt att de inte tänker öppna upp sina fastigheter för ukrainska flyktingar.

– Vad gäller boendemöjligheter är det tyvärr inte ett bidrag som är aktuellt, sa kungahusets Lene Balleby till TV 2, enligt Billedbladet.

Ett kungahuset som gör tvärtemot det danska är det nederländska. Kung Willem-Alexander och drottning Maxima meddelar nu att de öppnar slottet Het Oude Loo för flyktingar.

– Det förväntas sex till åtta familjer, eller 20-30 personer, skriver den holländska tidningen NL Times.

Foto: TT.

LÄS MER: Kungaparet – så här privata brukar vi inte få se dem

LÄS MER: Kungen rörd vid 75-årsfirandet på slottet – se bilden

LÄS MER: Kungen förbjuder elsparkcyklarna utanför slottet: ”Säkerhetsskäl”