Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen förbjuder elsparkcyklarna utanför slottet: ”Säkerhetsskäl”

21 okt, 2021, 16:00 
Kungen förbud Elsparkcyklar

Nu är det stopp för prinsarna – och alla andra: Kungen har förbjudit all elskoteråkning utanför slottet, bland annat av säkerhetsskäl.

Annons
7 saker du inte visste om kung Carl XVI GustafBrand logo
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

Prins Carl Philip har gjort det, prins Daniel likaså. Kungen är däremot ingen vän av de hårt kritiserade elskotrarna – i alla fall inte kring Kungliga slottet i Stockholm:

En ilsket gul skylt, uppsatt av hovet nedanför Lejonbacken, meddelar nu att all elsparkcykelkörning är förbjuden.

Skylt förbjudet köra elsparkcykel utanför Stockholms slott
Förbudsskylten, fotograferad i går utanför Stockholms slott.

Svensk Dam har varit i kontakt med Trafikkontoret i Stockholm som uppger att det är hovet som svarar för Lejonbacken, både när det gäller plogning, sandning och reglering av eventuell trafik.

Kungen visar sig alltså vara en föregångsman när det gäller elsparkcyklarna. Trafikförbud finns inte på någon annan plats i Stockholm säger Malinda Flodman, pressansvarig på Trafikkontoret:

Annons

– Nej, vi har inga områden med förbud mot elsparkcykel. Däremot har vi ett antal lågfartsområden där elsparkcyklarna inte får köras snabbare än gångfart, och ett antal områden där det är förbjudet att parkera elsparkcyklar.

I hela Gamla stan, där Kungliga slottet ligger, gäller både lågfart och parkeringsförbud.

Kungen Drottning Silvia Kungliga slottet Stockholm
Ingen elskoterkörning när kungen får bestämma: Han har satt ner foten.

Men kungen har alltså gått ett steg längre på den ”planhalva” som hovet förfogar över, och infört detta förbud mot elsparkcykeltrafik vid Lejonbacken, som är den del av slottet som vetter mot Riksdagshuset och Norrbro.

Och det har han gjort både med tanke på säkerheten och av omsorg om underlaget säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam:

– Skyltarna är uppsatta för att elsparkcyklarnas hjulspår skadar grusvägen på Lejonbacken. De skapar rännor som gör att regnvatten tar med sig mer grus. Så det är av säkerhets- och underhållsskäl.

Annons

Stopp även för prinsarna alltså!

Prins Carl Philip sågs ju köra elsparkcykel i centrala Stockholm så sent som i september, tätt följd av sin gode vän och kompanjon Oscar Kylberg. Och enligt det ögonvittne som publicerade bilden på dem på sociala medier ska de ha ”swishat förbi”.

Kungen stoppar elskoteråkarna vid slottet

Prins Carl Philip Oscar Kylberg
Prins Carl Philip och Oscar Kylberg , vana elskoterförare.

Prins Daniel tur på elsparkcykeln ägde däremot rum under mer kontrollerade former. Han var på besök på Handelshögskolans Business Lab i Stockholm och passade då på att köra ett varv framför fotograferna inne på kontoret.

Prins Daniel Elskoter Elsparkcykel VOI
Prins Daniel på elsparkcykeln i januari 2019. Fast detta var inomhus och bara på prov.

– Att ta del av unga entreprenörers idéer och produkter är ju en av Daniels favoritsysslor och just därför såg han lite extra nöjd ut när han fick ta en tur på elsparkcykeln VOI som tidigare Handelsstudenterna Douglas Stark och Fredrik Hjelm varit med och grundat, rapporterade Svensk Dam då.

Annons

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.

Annons