Kungen förbjuder elsparkcyklarna utanför slottet: ”Säkerhetsskäl”

Kungen förbud Elsparkcyklar

Nu är det stopp för prinsarna – och alla andra: Kungen har förbjudit all elskoteråkning utanför slottet, bland annat av säkerhetsskäl.

7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf
Slå på ljud

Prins Carl Philip har gjort det, prins Daniel likaså. Kungen är däremot ingen vän av de hårt kritiserade elskotrarna – i alla fall inte kring Kungliga slottet i Stockholm:

En ilsket gul skylt, uppsatt av hovet nedanför Lejonbacken, meddelar nu att all elsparkcykelkörning är förbjuden.

LÄS MER: Här åker prins Daniel elsparkcykel – vid sidan av mångmiljonären!

Skylt förbjudet köra elsparkcykel utanför Stockholms slott

Förbudsskylten, fotograferad i går utanför Stockholms slott.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svensk Dam har varit i kontakt med Trafikkontoret i Stockholm som uppger att det är hovet som svarar för Lejonbacken, både när det gäller plogning, sandning och reglering av eventuell trafik.

Kungen visar sig alltså vara en föregångsman när det gäller elsparkcyklarna. Trafikförbud finns inte på någon annan plats i Stockholm säger Malinda Flodman, pressansvarig på Trafikkontoret:

– Nej, vi har inga områden med förbud mot elsparkcykel. Däremot har vi ett antal lågfartsområden där elsparkcyklarna inte får köras snabbare än gångfart, och ett antal områden där det är förbjudet att parkera elsparkcyklar.

I hela Gamla stan, där Kungliga slottet ligger, gäller både lågfart och parkeringsförbud.

Kungen Drottning Silvia Kungliga slottet Stockholm

Ingen elskoterkörning när kungen får bestämma: Han har satt ner foten.

Foto: Kungliga Hovstaterna

Men kungen har alltså gått ett steg längre på den ”planhalva” som hovet förfogar över, och infört detta förbud mot elsparkcykeltrafik vid Lejonbacken, som är den del av slottet som vetter mot Riksdagshuset och Norrbro.

Och det har han gjort både med tanke på säkerheten och av omsorg om underlaget säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam:

– Skyltarna är uppsatta för att elsparkcyklarnas hjulspår skadar grusvägen på Lejonbacken. De skapar rännor som gör att regnvatten tar med sig mer grus. Så det är av säkerhets- och underhållsskäl.

Stopp även för prinsarna alltså!

Prins Carl Philip sågs ju köra elsparkcykel i centrala Stockholm så sent som i september, tätt följd av sin gode vän och kompanjon Oscar Kylberg. Och enligt det ögonvittne som publicerade bilden på dem på sociala medier ska de ha ”swishat förbi”.

Kungen stoppar elskoteråkarna vid slottet

Prins Carl Philip Oscar Kylberg

Prins Carl Philip och Oscar Kylberg , vana elskoterförare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Prins Daniel tur på elsparkcykeln ägde däremot rum under mer kontrollerade former. Han var på besök på Handelshögskolans Business Lab i Stockholm och passade då på att köra ett varv framför fotograferna inne på kontoret.

Prins Daniel Elskoter Elsparkcykel VOI

Prins Daniel på elsparkcykeln i januari 2019. Fast detta var inomhus och bara på prov.

Foto: Johan Jeppsson/TT

– Att ta del av unga entreprenörers idéer och produkter är ju en av Daniels favoritsysslor och just därför såg han lite extra nöjd ut när han fick ta en tur på elsparkcykeln VOI som tidigare Handelsstudenterna Douglas Stark och Fredrik Hjelm varit med och grundat, rapporterade Svensk Dam då.

LÄS MER: Prins Carl Philip på elsparkcykel – bryter mot rekommendationerna

LÄS MER: När prins Daniel cyklade i skogen – i kostym: ”Det gör jag aldrig om!”

LÄS MER: Kungen avslöjar privata detaljen om sig själv!

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.