Elizabeth bryter tystnaden – Meghan trotsade drottningen

Drottningen, prins Harry och Meghan Markle.

Brittiska kungafamiljens krismöte på slottet Sandringham är avslutat – och drottningen har precis gjort ett uttalande som kommer att påverka Meghans och Harrys framtida liv.

Det var ett mycket laddat möte som i dag ägde rum på slottet Sandringham. Runt bordet satt drottningen, prins Charles, prins William och prins Harry – och deras rådgivare. Och brittiska medier uppger att Meghan deltog via länk.

Nu skulle den avgörande diskussionen äga rum, efter Meghans och Harrys nyhetsbomb i förra veckan. Och strax efter att mötet hade avslutats kom de – de tunga orden från drottning Elizabeth.

Drottning Elizabeth inför krismötet om Meghan och Harry på slottet Sandringham.

Drottning Elizabeth inför krismötet om Meghan och Harry.

– I dag har min familj haft mycket konstruktiva diskussioner om framtiden för min sonson och hans familj, säger hon i uttalandet och fortsätter:

Drottning Elizabeth och prins Philip med Meghan Harry och baby Archie.

När Archie föddes var stämningen fortfarande god.

– Min familj och jag stöder Harry och Meghans önskan att som ung familj skapa sig ett nytt liv. Även om vi hade föredragit att de hade stannat kvar som heltidsarbetande medlemmar av kungafamiljen. Jag respekterar och förstår dock deras önskan om att leva ett mer självständigt liv, samtidigt som de kommer att förbli en uppskattad del av min familj.

Mellan raderna i detta diplomatiskt formulerade uttalande står det alltså klart: Att Meghan och Harry bryter sig loss går egentligen emot, ja rentav trotsar, drottning Elizabeths plan för framtidens brittiska kungafamilj. Men parets vilja är stark och hon är tydlig med att hon accepterar deras beslut.

Drottning Elizabeth och prins Charles.

Den kungliga plikten – det är vad det handlar om för drottning Elizabeth, 93.

Dramatiken i brittiska kungafamiljen

Drottningen igen:

– Harry och Meghan har gjort klart att de inte vill luta sig mot allmänna medel i sitt nya liv. Det har därför blivit överenskommet att det kommer att bli en övergångsperiod under vilken familjen kommer att bo både i Kanada och i Storbritannien.

– Detta är komplicerade frågor för min familj att lösa och det är en del arbete som återstår, men jag har bett om att de slutgiltiga besluten ska tas under de kommande dagarna.

Undertecknat drottning Elizabeth.

Drottning Elizabeth med Meghan och prins Harry.

För drottning Elizabeth handlar det om att upprätthålla monarkin. Vad hon personligen anser om allt detta är det ingen utomstående som vet.

Tänkte ni förresten på att drottningen i större delen av uttalandet kallar sin sonson och hans fru för ”Harry och Meghan” – och inte för ”hertigen och hertiginnan av Sussex” som hon annars brukar? Nu spekulerar de brittiska hovexperterna om detta kan vara ett tecken på att parets kungliga titlar kommer att ryka.

Foto: TT.