Elizabeths stora smärta – sörjer dödsfallet inom familjen

Brittiska kungafamiljen

Drottning Elizabeth är idag i sorg. Monarken tvingas ännu en gång påminnas om familjemedlemmens bortgång.

Idag är det 69 år sedan drottning Elizabeth blev Storbritanniens monark. En glädjens dag skulle man kunna tro, men för drottningen kantas den av sorg.

Det här är även årsdagen för kung Georges död, Elizabeths älskade pappa. På morgonen den 6 februari 1952 tog han sina sista andetag.

Vid tillfället var då 26-åriga Elizabeth i Kenya. Dagen efter var hon återigen på brittisk mark, då som en drottning i sorg.

Drottning Elizabeths sorg – håller årsdagen privat

Elizabeth och kung George hade en speciell relation. Deras delade öde, att bli Storbritanniens monark, skapade ett stark band.

Kungen började tidigt förbereda Elizabeth för att ta över tronen. När han dog bara 56 år gammal blev det tydligt att tiden inte var förgäves. Elizabeth förde sig med självklarhet som en drottning.

Kung George och drottning Elizabeth

Kung George och drottning Elizabeth hade en speciell relation.

Drottning Elizabeth brukar inte göra något spektakel kring årsdagen. För henne är det främst en påminnelse om sin pappas död.

I år blir dagen på många sätt annorlunda. I vanliga fall brukar drottningen vara på slottet Sandringham House, där pappan dog.

På grund av pandemin är hon dock förpassad till Winsdor Castle. Där har drottningen och prins Philip residerat under stora delar av 2020 på grund av just pandemin.

Drottning Elizabeth är sedan 2015 den längsta regerande monarken i brittisk historia.

LÄS MER: Drottning Elizabeth – bilden som visar hennes stora sorg

Drottning Elizabeth skakad av dubbla dödsfall

Drottning Elizabeth har den senaste tiden drabbats av flera dödsfall. Under torsdagen dog hennes nära vän, den 79-årige hovmannen Lord Samuel Vestey.

Bara några veckor tidigare dog Lord Samuel Vesteys fru, Lady Celia Vestey, 71 år gammal.

Så sent som i augusti 2019 utnämndes Lord Vestey till drottningens Lord-in-Waiting, vilket ytterligare stärkte hans band med kungafamiljen.

LÄS MER: Drottning Elizabeth i tung sorg – kungafamiljen skakad av dubbla dödsfall

LÄS MER: Stalkern tog sig in i Elizabeths sovrum – sanningen om otäcka händelsen

LÄS MER: Drottning Elizabeth säger nej till prinsessan Margaretha

Foto: TT