Elizabeth visste inget om Harrys och Meghans beslut

Under gårdagen kom årets kungliga chock. Harry och Meghan lämnar kungahuset. Nu kommer uppgifter om att Elizabeth inte kände till planerna alls.

”Diskussioner med hertigparet av Sussex är i ett tidigt skede. Vi förstår deras önskan att ta en annan väg, men det är komplicerade frågor som kommer ta tid att arbeta med.”

Citatet kommer från det brittiska kungahusets informationsavdelning efter att prins Harry och hertiginnan Meghan meddelade under sen onsdagskväll att de kommer att lämna kungafamiljens innersta krets.

Men citatet visar även på något mer, som nu efter uttalandet kommit upp till ytan. Enligt flera källor till tidningen Daily Mail kände varken drottning Elizabeth eller övriga medlemmar i den kungliga familjen till detta. Tidningen uppger att drottningen fått informationen i samband med att nyheten kablades ut i media, och hon ska vara “otroligt besviken”.

 

Kritik mot Harry och Meghan

Enligt Mail Online ska paret ha sökt upp drottning Elizabeth en vecka innan jul. Under mötet ska de ha tagit upp att de önskar att ta en annan väg framöver, snarare än att följa den utstakade kungliga väg de hade framför sig. Drottningen och övriga familjemedlemmar ska då ha gått med på att de tillsammans skulle jobba fram en ny strategi för dem. Dock var de, enligt den brittiska tidningen, helt oförberedda på det utförliga uttalande som kom från hertigparet.

Meghan Harry

Prins Harry och hertiginnan Meghan under sin senaste officiella resa.

Dessutom höjs kritiska röster inifrån kungahuset, från personer som arbetat hårt för att hjälpa prinsparet på alla vis de kunnat. Många är även kritiska till att detta meddelande kommer efter att paret fått sitt drömbröllop betalt, fått åka på de resor de själva önskat, bekostat av hovet och därmed staten, samt renoverat sitt hus för skattemedel.

Prinsparet tog troligtvis detta beslut för att skapa ett lugn omkring sig, men just nu väcker uttalandet snarare en stor storm, uppger flera brittiska tidningar.

Foto TT