Elizabeths mardrömsår – kris för drottningen

Drottning Elizabeth och prins Charles.

Sonsonen Harrys beslut att lämna det brittiska kungahuset är bara en av flera motgångar som drottning Elizabeth varit med om de senaste tolv månaderna.Faktum är drottningen tvingats genomlida något av ett mardrömsår.
Har du koll på snackisarna från vecka 3?
Slå på ljud

Drottning Elizabeth II har varit med om många tunga prövningar sedan hon blev Storbritanniens regent 1952. Skandaler, dödsfall, skilsmässor – hennes 68 år på tronen har innehållit det allra mesta.

Men de senaste tolv månaderna har 93-åringen fått genomlida en uppsjö svårigheter i livet. Den mest aktuella rör hennes sonson prins Harry, som tillsammans med makan Meghan, hertiginnan av Sussex, beslutat att avstå apanage och därmed stå fri från resten av kungahuset.

“Megxit” ett hårt slag

Enligt Daily Mail har beskedet inneburit ett hårt slag för Elizabeth. Daily Mail skriver att drottningen blev “djupt sårad” över att prinsparet skickade ut en kommuniké där man meddelade världen om sitt beslut – utan att först ha pratat med familjens överhuvud om saken. Nu ska hon ha informerat sin stab om att processen ska genomföras så snabbt och smärtfritt som möjligt, så att den brittiska monarkin inte tar skada.

Härvan kring “Megxit” är bara en av flera motgångar som fallit på drottning Elizabeths bord sedan januari 2019. En annan är maken Philips ständiga hälsobekymmer. Så sent som i december blev han inlagd på sjukhuset King Edward VII Hospital i London. Enligt hovet gjordes detta som en säkerhetsåtgärd, men prins Philips hälsa har varit på tapeten tidigare. Från och med 2017 har han valt att avstå samtliga kungliga uppdrag. I januari blev hamnade han dock återigen i fokus för den brittiska allmänheten, när han körde på två kvinnor med sin Range Rover och blev av med sitt körkort. Ingen av kvinnorna blev dock allvarligt skadade.

Fick sparka prins Andrew

I november 2019 tvingades Elizabeth sparka sin egen son, prins Andrew, ur kungahuset. Andrew hade då figurerat flitigt i de brittiska tabloiderna på grund av sin vänskap med dömde sexbrottslingen och miljardären Jeffrey Epstein. I samma veva avslöjades det att Andrew använt sin ställning som prins för arbeta som affärsrådgivare åt en rad korruptionsanklagade miljardärer – och till slut fick Elizabeth nog.

– Drottningen kallade upp hertigen till Buckingham Palace för att delge honom sitt beslut, sa en kunglig källa till The Sun.

På grund av skandalerna kring Andrew fick hans dotter prinsessan Beatrice avstå från möjligheten att tv-sända sitt bröllop med grev-sonen Edoardo Mapelli Mozzi.

Dödsfall i hennes närhet

Året som gick bjöd också på sorg och förlust för Elizabeth. I maj avled Annette Wilkin, Elizabeths hushållerska sedan 40 år tillbaka. För Wilkins skull avvek Elizabeth från sina rutiner och gick på begravningen. Brittiska tidningar rapporterade att drottningen tog dödsfallet väldigt hårt.

Drottningen Elizabeth tycktes erkänna att 2019 varit ett extra tufft år i sitt traditionsenliga jultal till sina undersåtar.

– Vägen kommer så klart inte alltid att vara lätt, och flera gånger i år har den känts ganska tufft, men små steg kan utgöra hela skillnaden, sa hon då enligt BBC. 

Foto: TT