Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

En ovanlig måndag tillsammans med kronprinsessan Victoria!

28 jan, 2019, 19:11 
I dag hängde Svensk Damtidning med kronprinsessan Victoria på jobbet och det blev en måndag som bjöd på både isfläckar, chokladbiskier och trafikstopp. Men framför allt på insikten om hur viktigt det är att vi alla minns Förintelsens offer.
Annons

Precis som i går, under Förintelsens minnesdag, hade kronprinsessan fullt fokus på vikten av att bekämpa antisemitism, intolerans och hat. Fast det var en måndag som började lite motigt. Victoria var nästan framme vid Utrikesdepartementet när hennes stora svarta suv plötsligt fastnade i trafiken utanför Rosenbad. En lastbil blockerade vägen, tvärstopp! Nästan utmaning var de lömska isfläckarna utanför ud:s entré, en utmaning för kronprinsessan och hennes lack-stilettos…

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kronprinsessan Victoria i lackstilettos på en ishal trottoar. Den gröna klänningen är från Rodebjer.
Victoria matchade sina halkiga pumps med denna Rodebjer-klänning, en favorit från i fjol.

Tur att utrikesminster Margot Wallström var blixtsnabb med att räcka fram en hjälpande hand!

Annons
Kronprinsessan Victoria i högklackade lackskor på en ishal trottoar.
Snygga skor. Men väldigt hala…

Men sedan gled Victoria genom Ud:s paradsalonger utan problem, följd av sitt gäng från hovet (som denna dag bestod av hovmarskalk Karolin A Johansson och adjutanten Laura Swaan Wrede). På 1700-talet var det Gustav III:s syster prinsessan Sofia Albertina som bodde här i Arvfurstens palats, och senare flyttade Victorias farfars farfars far kung Oscar II in.

Men nu har Ud huserat i 1700-talsprakten de senaste 112 åren och i utrikesministerns gigantiska – och helt magnifika – tjänsterum vankades det förmiddagskaffe med chokladbiskvier i soffhörnan. Men framför allt fick kronprinsessan tillfälle att prata lite mer privat med dagens huvudtalare: den amerikanska förintelsehistorikern och författaren Deborah Lipstadt, 71, som till vardags är professor i Modern Jewish and Holocaoust Studies i Atlanta.

Annons
Professor Deborah Lipstadt på ud tillsammans med kronprinsessan Victoria och utrikesminister Margot Wallström.
– Att vara fördomsfull är lite som att vara gravid. Antingen är du det eller så är du det inte, sa Deborah Lipstadt och fick hela salen att skratta.

Dukat till förmiddagskaffe på UD:

Så var det dags för dagens seminarium i 1700-talsprinsessans gamla matsal (där sidengardinerna fortfarande är rödrutiga, precis som då). Kronprinsessan satt som alltid beredd med papper och penna och då och då skrev hon ner något i sin anteckningsbok.

Annons

Professor Lipstadt tog sig an dagens ämne med både djupt allvar och en stor portion galghumor och det blev flera drastiska skämt innan föreläsningen var slut. En skarp kontrast mot den laddade stämningen under den tysta minut som inledde dagen, till minne av Förintelsens offer.

Några av de 100 åhörarna som var på plats på utrikesdepartementet (ud) för att lyssna till 2019 års Holocaust Memorial Lecture.
Några av de 100 åhörarna som kommit för att lyssna till 2019 års Holocaust Memorial Lecture.

Victoria i utrikesministerns tjänsterum – se vår film här:

Men redan i går var kronprinsessan på plats i Stockholms stora synagoga för att hedra Förintelsens offer, i samband med Förintelsens minnesdag. Då var det på dagen 74 år sedan koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades.

Annons
Kronprinsessan Victoria med överlevaren Livia Fränkel i Stockholms stora synagagoa under Förintelsens minnesdag.

Här är kronprinsessan vid gårdagens ceremoni tillsammans med 91-åriga överlevaren Livia Fränkel. Tillsammans besökte de sedan synagogans minnesmonument.

Kronprinsessan Victoria och överlevaren Livia Fränkel besöker minnesmonumentet vid Stockholms stora synagoga.

Läs mer:

Foto: TT/Fredrik Sandberg, Helena Wiklund

Annons