Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Epidemiologens corona-skämt om kungen – det skedde inför alla

23 maj, 2020, 11:00 
AvRed Aktionen
Epidemiologen Emma Frans drar ett skämt på kungens bekostnad – och visst känner man igen sig!
Annons

2020 – året har inte direkt blivit som vi tänkte oss. Vem hade kunnat ana att en pandemi skulle lamslå stora delar av världen och förändra vardagen för oss alla?

Det är stressiga tider, men humor kan vara ett bra sätt att bearbeta känslorna på. Ett av de senaste dagarnas internetskämt – vad som brukar kallas mem – handlar om hur coronavirusets framfart har satt käppar i hjulet för alla tjusiga planer folk hade i år.

Skämtet går ut på att sätta två bilder sida vid sida – en som illustrerar hur man tänkte att året skulle se ut, och en annan som representerar verkligheten.

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, är en av de som gjort en egen version av skämtet. Hon använder två bilder på kungen: den första visar kungen i flådig festmiljö, den andra framför en datorskärm.

Visst såg vi fram emot ännu ett år med glamorösa, kungliga fester. Men så blev det ju inte.

Tungt år för kungen

För kung Carl XVI Gustaf har året varit allt annat än roligt.

Annons

Detta är ett år av förluster för kung Carl Gustaf – både personliga och yrkesmässiga. Den senaste tiden har han förlorat flera släktingar och vänner, och de lämnar ett stort tomrum efter sig i familje- och bekantskapskretsen.

– Det är alltid tråkigt när människor som man har känt och uppskattat försvinner ur tiden. Men det är inte någonting som kungen vill kommentera offentligt, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till Svensk Damtidning.

Kungen själv har berättat om sin nya tillvaro i isolering tillsammans med drottningen, där de flesta av arbetsuppgifterna nu sköts digitalt.

– Vi har den nya kommunikationstekniken och vårt sätt att arbeta. Vi får lära om, vi får tänka om och vi får leva på annat sätt. Det går man väl omkring och funderar på nu. Alla som har yrken med möjlighet att jobba hemifrån, kanske borde man göra mer av det i framtiden? Det vore ju fantastiskt att göra det en dag i veckan. Inte ta bilen, tänka på miljön. Det kommer kanske något gott för framtiden. Vi ska leva bättre.

Foto: TT

Annons