Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

12-åriga Estelles situation skapar skriverier i utlandet – familjens beslut

10 apr, 2024, 06:00 
Kung Carl Gustaf, prinsessan Estelle och prins Daniel
Prinsessan Estelle är i en speciell situation som nu skapar rubriker utomlands. Allt efter kungens beslut.
Annons
Hör Estelles gulliga ord till Oscar!Brand logo
Hör Estelles gulliga ord till Oscar!

Prinsessan Estelle, 12, går ett speciellt öde till mötes. I samma sekund hon föddes var det bestämt – en dag ska hon blir Sveriges drottning.

Något som påverkar nästan varje aspekt av 12-åringens liv och som hon förberetts för sedan hon var liten. Det är ju en stor roll att axla.

Och nu skapar Estelles situation rubriker utomlands. Här jämförs hon med sin motsvarighet i grannlandet, prinsessan Ingrid Alexandra, 20.

Estelles speciella situation

Alla officiella uppdrag som kungafamiljens medlemmar tar sig an sker i kungens tjänst, och Estelle fick börja tidigt.

Hon hade faktiskt sitt första prinsessuppdrag redan som tvååring då hon invigde sin sagostig i Östergötland.

Prinsessan Estelle klappar en grodskulptur
Estelle började prinsessarbetet tidigt. Foto:Anna Hållams / TT

Och på den vägen är det. I dag har Estelle betat av många uppdrag med tanke på sin låga ålder, allt som en del av en slags "drottningskola".

Annons

Som hovexperten och historikern Herman Lindqvist sagt till Svensk Damtidning:

– Det är en helt annan värld. Dessutom måste ju Estelle lära sig saker som inte andra barn behöver, hon behöver lära sig flera språk, vet och etikett och ceremonier som de andra kungabarnen inte kommer behöva.

Allt detta sker alltså i förlängningen på kungens begäran, även om det såklart också ligger i kronprinsessfamiljens och Estelles egna intresse.

Samtidigt är det något som fascinerar. Nu uppmärksammar norska Se och Hör situationen och jämför med hur prinsessan Ingrid Alexandra haft det.

Estelle skapar rubriker utomlands

Prinsessan Ingrid Alexandra har faktiskt själv pratat om hur hon förberetts för sin framtida roll som drottning, vilket norska Se och hör plockar upp:

Annons

– Han [kung Harald, journ.anm.] har aldrig satt mig ner och utbildat mig på något sätt, jag har inte gått i någon drottningsskola. Men jag lär mig mycket av honom genom allt han gör och saker han berättar om. Och då tycker jag att i vår roll är det viktigaste inte att få veta vad man ska göra, utan snarare att göra det till sin egen, har hon tidigare sagt till NRK, enligt sajten.

Norska Se och Hörs egna kungliga expert kan berätta mer om den speciella situation som Estelle och Ingrid Alexandra är i:

– Den berömda "drottningskolan" är inte en skola i ordets bokstavliga bemärkelse, utan den utbildning som till exempel prinsessan Ingrid Alexandra och prinsessan Estelle får kontinuerligt av framför allt föräldrar och mor- och farföräldrar. De börjar faktiskt med officiella uppdrag från väldigt unga år, och måste lära sig allt vad det innebär, säger hon till sajten.

Något både Estelle och Ingrid Alexandra gjort som riktiga proffs. Och med åren kommer de bara ytterligare växa in i sina framtida roller som drottningar i Norden.

Foto: TTAnnons