Estelles och Oscars situation i coronakrisen

prins oscar prinsessan estelle

Kungaparet och Victoria och Daniel ställer in flera uppdrag med anledning av coronaviruset, COVID-19. Många undrar nu hur Estelles och Oscars vardag påverkas av det oroliga läget.

Coronakrisen är ett faktum och flera europeiska kungahus väljer nu att ställa in alla planerade evenemang för att minska smittspridningen. Men hur ser situationen ut för de kungliga barnen?

Hovets besked om Estelle och Oscar

I Sverige håller skolorna fortfarande öppet, med undantag för vissa som erbjuder eleverna undervisning på distans. Men för prinsessan Estelle och prins Oscar tuffar vardagen på som vanligt. Hovets informationssekreterare Johan Tegel meddelar nu att Victorias och Daniels barn går i skolan som vanligt den här veckan.

ny födelsedagsbild på prins oscar

Oroliga tider. Men Estelles och Oscars vardag tuffar på som vanligt – än så länge.

Däremot kommer det ansträngda läget leda till en stor förändring för deras föräldrar, och morföräldrar. Både kronprinsessparet och kungaparet är ju vana vid att representera Sverige utomlands men nu ställer hovet in alla planerade utlandsresor tillsvidare. Ett historiskt men nödvändigt beslut.

Åtgärderna för att skydda kungen och Victoria

Samarbetet mellan Victoria och kungen kommer också att förändras. De får nämligen inte arbeta tillsammans i nuläget.

LÄS MER: HOVETS BESLUT FÖR ATT SKYDDA KUNGEN OCH VICTORIA

– Vi vidtar alltid olika säkerhetsåtgärder. En av dem är till exempel att kungen och kronprinsessan inte flyger tillsammans. Och på grund av riskerna i dagsläget så ser man med fördel att de inte heller utför arbetsuppgifter tillsammans. Det är ju Sveriges statschef och framtida statschef som det handlar om, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

victoria

Stora förändringar väntar kungafamiljen under våren.

I dessa oroliga tider behöver svenskarna gemensamma, trygga, röster att vända sig till. Och precis en sådan röst var kungen under fredagen när han vände sig till svenska folket med ett specialskrivet meddelande.

Kungens meddelande till svenska folket

kungens meddelande coronakrisen

Foto: TT, Linda Broström/Kungl. Hovstaterna