Ewa Westlings beslut – därför säger hon nej

Ewa och Olle Westling har en framtida drottning till svärdotter.Men paret har aktivt valt att hålla en låg profil i hemorten Ockelbo.

Ockelbo är ingen metropol, milt uttryckt. Beläget i Gävleborgs län, ungefär tre mil norr om Sandviken, kan man ståta med blygsamma 2700 invånare.

Det är där Olle och Ewa Westling bor, i ett falurött villaområdet på Smältvägen. Båda är pensionärer. Olle är tidigare chef för äldreomsorgen i Sandvikens kommun – hustrun Ewa var posttjänsteman i Gävle.

Ewa och Olle Westling håller låg profil

Olle och Ewa Westling på invigningen av Ockelbo idrottshall. 

Och även efter att deras son Daniel blivit ingift i kungafamiljen har paret Westling skytt glamouren och uppmärksamheten. De har konsekvent tackat nej till både tv-framträdanden och intervjuer.

– De är väldigt måna om sitt privatliv. Daniels pappa är social och utåtriktad, medan mamma Westling är mer tillbakadragen och jag tror aldrig att hon kommer att säga ett enda knyst om Daniel och Victoria, har hovreportern Roger Lundgren sagt till Arbetarbladet. 

– Olle och Ewa får inga titlar eller funktioner så därför kommer de inte behöva göra några officiella framträdanden eller så. Vi kommer att se dem på bröllopet och blir det barnbarn kommer de förstås på dop och barnkalas, men sen går de nog tillbaka till sitt ”vanliga” liv i skymundan, långt bort från pressen.

De har dock tvingats leva med att turister flockas i det övrigt lite sömniga Ockelbo.

– Många av turisterna frågar om paret synts till, både svenska och tyska turister ställer frågor, har hotell- och restaurangägaren Björn Revelj sagt till Gefle Dagblad.

Höll tal på bröllopet

Prins Daniels föräldrar har förstås varit inbjudna till slottet även vid tidigare högtidligheter. Som vid det kungliga bröllopet 2010 när Victoria och Daniel vigdes, och även när barnbarnen prinsessan Estelle och prins Oscar döptes. Det var i maj 2012, respektive maj 2016. De var även på plats när kungen fyllde 70 år och Victoria 40 år.

Olle Westling fick mycket beröm för talet som han höll på prinsessbröllopet 2010.

– Vi blev väldigt glada den dagen Daniel berättade att han träffat en flicka, som han ville ta med hem. Men att det var just den flickan visste vi inte, sa Olle då.