Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineKate Middleton

Familjebeskedet som tvingar Madeleine att tänka om: "Måste ta ansvar"

06 jul, 2024, 05:00 
Prinsessan Madeleine
TT
Prinsessan Madeleine har fått ett familjebesked som tvingar henne att tänka om.
Annons

Prinsessan Madeleine har levt en skyddad tillvaro i Florida – i dubbel bemärkelse. Dels har hon klarat sig undan nyfikna blickar, eftersom hon inte alls haft samma kändisstatus där som i Sverige. Men hon har också haft ett betydligt friare schema än sina två syskon.

Madeleine har länge varit den kunglighet med minst officiella arbetstimmar på ett år. Det kan komma att förändras nu när hon och familjen har flyttat hem igen.

EXKLUSIVT! Victorias första ord om Madeleines SverigeflyttBrand logo
EXKLUSIVT! Victorias första ord om Madeleines Sverigeflytt

Och inte bara för att hon kommer att finnas närmare till hands.

Familjebeskedet som förändrar allt för Madeleine

Tidigare i år meddelade hovet att kronprinsessan Victoria ska utföra en officersutbildning på Försvarshögskolan.

– Det här är en heltidskurs, vilket innebär 40 timmar i veckan. Kronprinsessan har ju sitt övriga program, så då kommer hon i vissa fall att behöva studera helger och kvällar. Men tittar du på hennes kalender framöver så är den hyfsat tom. Förste adjutanten och hovet har tagit på sig att skapa ett utrymme så att hon kan fullfölja utbildningen, sa Fredrik Peedu, kommendör och ställföreträdande personaldirektör vid Försvarsmakten, till Svensk Dam.

Annons

Det innebär att Victoria kommer att få allt mindre tid till officiella uppdrag. Vem ska då kliva fram och avlasta arbetsmyrorna kungen och drottning Silvia? Jo, det lär bli Madeleines börda att bära.

"Madeleine kommer att behöva ta ansvar"

Som vår chefredaktör Johan T Lindwall säger.

– Hon kommer vara tvungen att ta ett ansvar, där hon kommer göra officiella uppdrag och synas i sina olika organisationer i en mycket större utsträckning än i USA. Vi kommer få se en väldigt flitig Madeleine. Det är jag övertygad om. Det kommer ställas krav på henne nu, säger Johan T.

– Hon tycker det är jättejobbigt med uppmärksamhet och offentlighetens ljus, men nu när hon flyttar hem och är i Stockholm kommer hon inte ha några ursäkter för att inte kliva in och ta officiella uppdrag. Gör hon inte det i höst kommer det se jättekonstigt ut.

Det innebär att Madeleine kommer att behöva träffa prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne lite mindre än planerat – en tuff smäll för en så familjekär kvinna som Madeleine.

Annons