Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar Victorias stora livsförändring: "Är på heltid"

26 apr, 2024, 08:09 
TT
I en intervju med Svensk Damtidning berättar nu Försvarsmakten om planerna för Victorias militärutbildning.
Annons
Victoria blir officer: Här är stenhårda kravenBrand logo
Victoria blir officer: Här är stenhårda kraven

Kronprinsessan Victoria börjar på officersutbildning

I pressmeddelandet beskrivs utbildningen, som med förberedelser inför kan bli upp emot 25 månader lång, som en ”särskild officersutbildning för att ges en djupare förståelse i taktik, krigsvetenskap samt militärstrategi”.

Det hela tyder på att Victoria lägger in en extra växel inför sin kommande roll som drottning.

”Inom ramen för sina förberedelser som blivande statschef har Kronprinsessan under många år genomfört olika former av militär utbildning för att ges grundläggande kunskaper om Försvarsmaktens uppgifter och organisation”, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Annons

Hovexperten om Victorias beslut: "Nästa steg"

Enligt Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall är nyheten föga förvånande:

– Det här ingår i kronprinsessan Victorias framtida jobb som statschef. Hon måste ha en militär utbildning. Hon påbörjade den redan 2003, när hon gjorde en grundläggande soldatutbildning på tre veckor utanför Södertälje, ett slags mini-lumpen. Det här är nästa steg, säger han i Morgonstudion.

Försvaret om planen för Victorias militärutbildning

I en intervju med Svensk Damtidning förklarar nu Fredrik Peedu, kommendör och ställföreträdande personaldirektör vid Försvarsmakten, hur planen för kronprinsessans studier ser ut:

– Först är planen att hon ska stå på likvärdig grund som de andra studenterna. Så nu kommer hon från april till augusti att syssla med komplettering. Det handlar om att klä på henne samma erfarenheter och grundläggande kunskap som resten. Det handlar bland annat om saker som hur du klarar dig som enskild soldat och bevakningstjänst.

Annons

Fredrik Peedu avslöjar också vilken inriktning Victoria kommer ägna sig åt – och det kan knappast förvåna.

– Till hösten inleder hon då officersutbildningen och kronprinsessan kommer att ha en marin inriktning. När hon är klar och godkänd kommer hon att bli fänrik.

Så mycket kommer Victoria studera

Han förklarar att ett engagemang inom det militära är en stark familjetradition inom kungafamiljen.

Och det finns ingen tvekan på att Victoria kommer ta det hela på allvar – sett till antalet timmar hon kommer behöva lägga ned på utbildningen.

– Det här är en heltidskurs, vilket innebär 40 timmar i veckan. Kronprinsessan har ju sitt övriga program, så då kommer hon i vissa fall att behöva studera helger och kvällar. Men tittar du på hennes kalender framöver så är den hyfsat tom. Förste adjutanten och hovet har tagit på sig att skapa ett utrymme så att hon kan fullfölja utbildningen, säger Fredrik Peedu till Svensk Damtidning.

Kolla in Victorias specialskor – för kunna gå: ”Lärt mig den hårda vägen!”Brand logo
Kolla in Victorias specialskor – för kunna gå: ”Lärt mig den hårda vägen!”

Hovet om att kombinera det kungliga och militära

I en intervju med Svensk Damtidning utvecklar hovets informationschef Margareta Thorgren faktumet att Victoria ska påbörja sin utbildning.

Annons

– Försvarsutbildningen i sig innebär ingen förändring i Kronprinsessan nuvarande roll idag. Men det blir såklart en förändring i programplaneringen. De officiella uppdragen kronprinsessan har planeras fortsatt att genomföras. Däremot blir det prioriteringar i andra program och förfrågningar, eftersom huvudfokus för kronprinsessan ligger på försvarsutbildningen ett tag framåt.

Så känner Victoria inför officersutbildningen

På frågan om hur det ska gå att kombinera kungliga och militära uppdrag, menar Thorgren att det handlar om prioriterings- och balansfråga, något både hovet och Försvarshögskolan noga planerar.

– Från hovets sida ser vi att det är en viktig fördjupning inom försvarsfrågor och en förberedelse för kronprinsessans kommande ämbete som statschef.

På frågan om hur Victoria känner inför att ta sig an uppgiften, förklarar informationschefen för Svensk Damtidning att hon ser fram emot det hela och att få lära sig med om det svenska försvaret.

Annons