Familjehemligheten väcker frågor efter hemska beskedet – hovet vägrar svara

Be

Kungafamiljen har kommit med ett hemskt besked – men vägrar avslöja en viktig detalj.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 34?
Slå på ljud

Den belgiska kungafamiljen har plötsligt hamnat under lupp de senaste dagarna. Anledningen stavas ett coronautbrott inom familjen.

Det belgiska hovet gick tidigare i veckan ut med beskedet att någon i kungahuset smittats av covid-19. Beskedet gjorde klart att det varken var kung Philippe eller drottning Mathilde som testat positivt – utan något av deras fyra barn. Hovets talesperson förtydligade lite, och specificerade att det rör sig om "ett av de yngre barnen". Men vad klassas som yngre i det här fallet?

Kungafamiljen drabbad av covid-19

Det belgiska kungaparet

Drottning Mathilde och kung Philippe är bekanta med vårt svenska kungapar.

Barnaskaran ser ut som följer: kronprinsessan Elisabeth, 19, prins Gabriel, 18, prins Emmanuel, 15, och prinsessa Eleonore, 13. Det kan vara för att skydda det enskilda barnet som man väljer att hemlighålla vilket barn det rör sig om, men det är en strategi som skiljer sig från hur de andra kungahusen kommunicerat. Runtom i Europa har kungligheter drabbats av covid-19, och i samtliga fall har hoven kommunicerat rakt på sak vilken kunglighet det rört sig om. Men inte i Belgien. Där får det förbli en hemlighet.

Kanske kan det vara så att familjens stora musikintresse, som ju kräver en viss socialisering, ligger bakom smittspridningen?

Kronprinsessan Elisabeth och äldste son prins Gabriel spelar piano medan den yngre sonen prins Emmanuel spelar saxofon. Medan familjens minsting prinsessan Eléonore spelar violin.

– Eléonore som själv är mycket duktig på violin ville till exempel stanna uppe sent en kväll för att lyssna färdigt på en konsert men jag sa nej. Jag är ledsen, men jag en sträng mamma och vill att barnen kommer i säng i tid, har drottning Mathilde berättat.

LÄS MER: De får bo på kungens privata ö – reglerna som gäller

LÄS MER: Suzanne Axells okända tragedi – lämnades

LÄS MER: Stjärnorna på slottets tragiska öden – försvann efter programmet

LÄS MER: Så gick det sen för skådespelarna i "Fanny och Alexander"