Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så gick det sen för skådespelarna i "Fanny och Alexander"

26 dec, 2020, 15:00 
AvLinus Brännström
Ingmar Bergmans julklassiker Fanny och Alexander.
Ingmar Bergmans Oscarsbelönade "Fanny och Alexander" är en av tidernas mest älskade svenska filmer.
Det rekordlånga kostymdramat födde en rad stjärnor som sedan dess rönt internationella framgångar.
Men flera av de folkkära skådespelarna har också drabbats av svår sjukdom, psykisk ohälsa, olyckor och död.
Annons
Svenska kändisar – då och nu!Brand logo
Svenska kändisar – då och nu!

Ingmar Bergman hade bestämt sig för att "Fanny och Alexander" skulle bli hans sista stora film så det fanns ingen anledning att spara på krutet. Den delvis självbiografiska filmen, som för all framtid satt standarden för hur ett klassiskt julfirande ska se ut, var över tre timmar lång när den gick upp på bio den 17 december 1982 – tv-versionen, som Bergman såg som originalet, klockar in på över fem timmar.

Över 1 200 personer medverkar i "Fanny och Alexander", om man räknar in alla statister, samtidigt som hela 60 skådespelare har repliker i filmen. Flera av dem hade jobbat med Bergman många gånger tidigare samtidigt som andra fick sina stora genombrott i eposet.

När filmen först presenterades 1980 var det med Max von Sydow och Liv Ullmann i de bärande rollerna som biskop Edvard Vergérus och Emelie Ekdahl.

Båda lämnade dock senare projektet – von Sydows agent krävde för hög lön och Ullmann hoppade av självmant.

Annons

– Jag vet fortfarande inte varför jag gjorde det, sa Liv Ullmann i en intervju med The New Yorker 2013.

Jan Malmsjö
Jan Malmsjö var med om en olycka i sitt hem. Foto: IBL

Jan Malmsjö bröt nacken i hemmet

Rollerna gick i stället till Jan Malmsjö och Ewa Fröling. Malmsjö, som i dag är 88 år, har efter "Fanny och Alexander" haft en fortsatt framgångsrik karriär med mängder av scen- och filmroller. På senare år skådespelarveteranen dock kämpat med en vacklande hälsa – redan när han medverkade i "Stjärnorna på slottet" 2007 bröt han två revben i en segelbåtsolycka.

2014 valde han sedan att lämna sitt mångåriga uppdrag som uppläsare av "Nyårsklockan" vid nyårsfirandet på Skansen och angav hälsan som orsak.

– Det är klart att jag hade kunnat stå där med rullator och läst. Nu är jag fortfarande frisk och kry och tar ett steg åt sidan. Medvetet och självvalt, för nu har jag levt så pass länge att snart blir man väl kickad ut ur sammanhanget, sa han till Aftonbladet.

Annons

Året före hade Jan Malmsjö, som sedan 1974 är gift med skådespelarkollegan Marie Göranzon, ramlat i sitt hem och brutit nacken – något som sedan dess hindrat honom från att motionera på samma sätt som tidigare och som påverkade honom ordentligt när han 2019 gjorde oväntad comeback i Melodifestivalen.

– Jag fastnade med morgonrocken när jag rusade för att svara i telefon och snurrade runt i full fart. Tyvärr kan jag inte jogga längre sedan jag bröt nacken, men jag tar promenader på Djurgården, berättade han för Expressen.

Ewa Fröhling och Bertil Guve instrueras av Ingmar Bergman
Ewa Fröhling och Bertil Guve instrueras av Ingmar Bergman under inspelningarna av Fanny och Alexander. Foto: TT

Ewa Fröling lades in på psykiatrisk klinik

Ewa Fröling, i dag 68 år, har spelat i mängder av filmer efter "Fanny och Alexander" – allt från "SOS – en segelsällskapsresa" till "Män som hatar kvinnor".

Annons

Men hon har också genomgått mycket svåra perioder, något hon talade om i "Stjärnorna på slottet" 2013. Fröling berättade där om hur hon i början av 1990-talet, efter att ha fött sitt andra barn och genomgått sin andra stora separation, lades in på en psykiatrisk klinik i tre månader. I programmet sa hon att hon inte ens orkade hålla sitt huvud upprätt.

– Jag mådde jättedåligt länge. Jag har haft en lång rehabiliteringssträcka efter det här fallet. Säkert tio år, sa Ewa Fröling i "Stjärnorna på slottet".

Frölings första barn, dottern Tilde, fick hon 1980 med skådespelarkollegan Örjan Ramberg – som förra året tvingades bort från Dramaten efter den uppmärksammade dokumentären om artisten Josefin Nilsson. Ramberg dömdes för misshandel av Nilsson i slutet av 1990-talet.

Ewa Fröling
Ewa Fröling har berättat om perioder i livet när hon mått väldigt dåligt. Foto: TT

När Ewa Fröling var inbjuden till "Malou efter tio" för att berätta mer om den personliga krasch som hon avslöjade i "Stjärnorna på slottet" riktade hon också kritik mot Örjan Ramberg.

Annons

– Det finns naturligtvis två fäder i den här situationen som jag har skyddat. Men jag känner så här i dag att när ska jag få en ursäkt av de här männen? Där kan jag bli skitförbannad, det har gått ett helt liv och de har liksom bara kommit undan och där har man suttit på de här vaknätterna med den här oron och det här ansvaret, sa hon till Malou von Sivers.

Pernilla August
Pernilla August roll i "Fanny och Alexander" blev hennes stora genombrott. Foto: IBL

Pernilla August lever ensam

Det allra största genombrottet i "Fanny och Alexander" stod Pernilla August för. Hon gick fortfarande på scenskolan när Ingmar Bergman handplockade henne till rollen som barnflickan Maj.

Rollen blev starten på ett långt samarbete med Bergman och Pernilla August, i dag 62 år, har också blivit en internationell filmstjärna. Hon har inte minst spelat en rad osannolika mamma-roller – Pernilla August har agerat som såväl Luke Skywalkers som Jesus och Ingmar Bergmans mor.

Alba och Asta August
Döttrarna Alba och Asta August.

Hon har själv tre framgångsrika barn – skådespelarna Alba och Asta August från äktenskapet med Bille August och scenografen Agnes Östergren från äktenskapet med Klas Östergren.

Annons

Både äktenskapen slutade dock med skilsmässa.

– Jobbet är min stora kärlek, det är kanske därför jag är lite svår att leva med. Jag kan släppa allt för att åka iväg och jobba, det krävs mycket av den som vill gå vid min sida. Nu lever jag själv, jag har ingen aning om vad nästa kapitel är, sa Pernilla August i P1-programmet "Katarina Hahr möter" 2016.

I fjol berättade hon i en intervju med Allas att hon fortfarande lever ensam.

Bertil Guve och Pernilla Allwin
Bertil Guve och Pernilla Allwin i "Fanny och Alexander". Foto: TT

Ville inte prata om filmen på många år

Barnen som spelade titelrollerna, alltså Fanny och Alexander, valde senare helt andra yrkesbanor än skådespeleri. Bertil Guve, i dag 50 år gammal, fick rollen som Alexander för att han enligt Bergman "agerade med sina ögon". Under många år ville han inte prata om filmen men på senare tid har han ändrat sig.

Annons

– Jag har distans nog att tycka att det är kul att prata om den och mina erfarenheter från inspelningen, det gjorde jag inte alltid förut, sa Bertil Guve till Aftonbladet 2003.

Han utbildade sig till civilingenjör och doktorerade senare i industriell ekonomi. I dag är han föreståndare vid Centrum för teknik i medicin och hälsa vid KTH.

Bertil Guve och Pernilla Allwin
Bertil Guve och Pernilla Allwin på Guldbaggegalan 2018. Foto: TT

Pernilla Allwin, som också hon är 50 år, har berättat att det var en fantastisk upplevelse att spela Fanny.

– Men strax efter att filmen gjordes tyckte jag att det var lite väl mycket uppståndelse. Det var inte riktigt vad jag hade räknat med, har hon sagt till Aftonbladet.

I dag heter hon Wik i efternamn och jobbar som massageterapeut och är en av delägarna bakom Seminariegruppen, ett företag som arrangerar inspirationsföreläsningar.

Dog i cancer – bara månader efter premiären

Gun Wållgren i "Fanny och Alexander"
Gunn Wållgren gick bort ett halvår efter filmens premiär. Foto: TT

Många av de folkkära skådespelare som medverkade i "Fanny och Alexander" har i dag gått bort. Gunn Wållgren, som spelade Helena Ekdahl, dog ett halvår efter att filmen hade haft premiär. Hon diagnosticerades med cancer kort efter att inspelningarna avslutats och gick bort i juni 1983 – bara 69 år gammal.

Annons

Flera av de andra älskade stjärnorna i "Fanny och Alexander" drabbades också av cancer. Såväl Allan Edwall (Oscar Ekdahl) som Jarl Kulle (Gustav Adolf Ekdahl) avled i olika former av sjukdomen, de blev 72 respektive 70 år.

Inspelningen av Fanny och Alexander
Från inspelningen av "Fanny och Alexander". Foto: TT

Även Gösta Prüzelius, som spelade doktor Fürstenberg, dog i cancer. Under de sista åren i sitt liv var han framför allt känd för rollen som Reidar Dahlén i "Rederiet" och det var under tiden i såpoperan som han drabbades av ryggproblem som visade sig bero på leukemi.

Han fortsatte att spela in avsnitt av "Rederiet" fram till sin död i maj 2000 – det hade då bara gått två månader sedan sjukdomen upptäcktes.

Gösta Prüzelius blev 77 år.

Bland "Fanny och Alexander"-skådespelarna som lämnat jordelivet märks också Sune Mangs, Erland Josephson och Ernst Günther. Den förstnämnde drabbades av en hjärtinfarkt på sin 61:a födelsedag och dog drygt en månad senare, i februari 1994.

Christina Schollin och Pernilla Wahlgren
Christina Schollin och dottern Pernilla Wahlgren spelade båda i "Fanny och Alexander". Foto: Charles Hammarsten

Christina Schollin imiterade Silvia

Men flera av de medverkande har haft långa och framgångsrika karriärer som i många fall fortfarande pågår – som Stina Ekblad, 66, Peter Stormare, 67, Lena Olin, 65, Harriet Andersson, 88, Mona Malm, 85, och Börje Ahlstedt, 81.

Annons

Även ständigt aktuella mor och dotter Christina Schollin, 82, och Pernilla Wahlgren, 52, medverkade ju i "Fanny och Alexander".

Christina Schollin i Fanny och Alexander
Christina Schollin i "Fanny och Alexander". Hon har berättat att hon imiterade drottning Silvia för att få till den rätta tyska brytningen. Foto: TT

Christina Schollin spelade en av de större rollerna – Carl Ekdahls tyska hustru Lydia. Hon har berättat om hur hon lyssnade på drottning Silvia för att få till brytningen.

– Första gången som Ingmar skulle lyssna av min brytning så blev han väldigt nöjd och imponerad. Så det var ju härligt, har hon sagt till Expressen.

Pernilla Wahlgren, som var 13 år när inspelningarna startade, hade en helt annan sorts roll – hon spelade spöket Esmeralda, ett av biskopens döda barn.

Annons