Familjemedlemmens historiska beslut – går i Madeleines fotspår

Familjemedlemmens historiska beslut – går i Madeleines fotspår

Foto: TT/Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Det har aldrig hänt förut!

Prinsessan tvingas bort • Äggattack mot kungen • Miljonregn över kungafamiljen – 3 kungliga snackisar från vecka 45!
0:28

Efter reklamen: Prinsessan tvingas bort • Äggattack mot kungen • Miljonregn över kungafamiljen – 3 kungliga snackisar från vecka 45!

(0:28)

Slå på ljud

När det vankas gala och fest har våra kungligheter en uppsjö av glimrande juveler och dyra pärlor att plocka fram. Men det finns vissa som får vila i smyckeskrinet tills de allra finaste tillfällena – om ens då.

Precis det, en riktig raritet, visar sig ha hamnat i Silvias ägo. Nu syntes dem för allra första gången på drottningen.

Oro för Silvia efter nya bilderna från utlandsresan – skarpa varningen

Värdefulla arvet

Allting handlar om ett par örhängen, men inte vilka som helst. Det är ett kungligt arv, som spås ha anor ända från 1700-talet. De syntes först på kronprinsessans öron på den stora festen före hennes bröllop, och alla blickar drogs till de eleganta diamanterna.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Det historiska smyckets debut!

LEIF R JANSSON / TT

Men det är inte bara vackert. Det iögonfallande smycket har en väldigt speciell historia. De har kallats för hennes epålett-örhängen, eftersom det är precis vad det är, skriver smyckessajten The Court Jeweler. En epålätt är ett slags utsmyckande som bärs på axlarna på uniformer, på kavajen eller jackan.

Till en början var syftet med epåletten att skydda mot hugg och attacker, och bars redan på riddarutrustningar. Men hur hamnade den då nu på Victorias öronsnibbar? Enligt sajten har man helt enkelt restaurerat den och gjort om den till vackra smycken, istället för att den ska ligga och damma i en gammal låda.

Perfekt för kronprinsessan Victoria som ju är en stor förespråkare för återbruk!

Silvias beteende utomlands fångat på film – bilderna visar

Har burits av prinsessan Madeleine

Sedan den dagen örhängena gjorde offentlig debut har kronprinsessan plockat fram dem vid utvalda tillfällen. Hon bar dem på Nobelfesten 2011 och på kunglig gala i Oslo.

Även prinsessan Madeleine drogs till de gnistrande diamanterna. På banketten för kungens 70-års firande, och senaste gången hon deltog på Nobel, 2019, det rapporterar bland annat bloggen Royal Watcher.

Prinsessan Madeleine på Nobel 2019

Örhängena vandrade sedan till prinsessan Madeleine...

Claudio Bresciani/TT

Sedan kom de tillbaka till Victoria igen, och hon bar dem vid ett alldeles speciellt tillfälle: på fotona för hennes och Daniels 10 åriga bröllopsdag!

Men nu har de historiska örhängena varit med om ett historiskt beslut: för första gången i drottningens ägo! I alla fall offentligt, premiärbar drottning Silvia örhängena under gårdagens fest i Jordanien.

Drottning Silvia på galamiddag i Jordanien

...och nu är dem i Jordanien – på Silvia!

Foto: TT

Det ska bli spännande att se vart örhängena hamnar här näst – det är ju bara prinsessan Sofia kvar.

Foto: TT