Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Familjens enorma lycka – ny bebis i kungliga släkten bekräftad!

18 maj, 2024, 11:00 
Kungafamiljen
En ny kunglig bebis har kommit till världen som även glädjer vår svenska kungafamilj – de är ju faktiskt avlägsen släkt till babyn!
Annons
Här är Europas nästa kungar & drottningarBrand logo
Här är Europas nästa kungar & drottningar

Varje gång en kunglig baby föds jublar kungligheter Europa över – genom välavvägd äktenskapspolitik är det ju en stor släkt!

Och så är även fallet nu när prinsessan Alexandra av Luxemburg och hennes make Nicolas Bagory välkomnat sitt första barn till världen.

Den lilla flickan har fått namnet Victoire och hon har alltså direkta släktband till våra kungligheter här i Sverige. Låt oss reda ut allt!

Så är kungafamiljen släkt med nya babyn

Det är den svenska drottning Astrid som leder släktskapet mellan den svenska kungafamiljen och kungafamiljen i Luxemburg.

Annons

Astrid föddes som dotter till prins Carl av Sverige och prinsessan Ingeborg 1905 och var prinsessa av Sverige fram till 1926.

Då gifte hon sig med den belgiske kronprinsen Leopold och blev därmed kronprinsessa av Belgien, och så småningom drottning i landet.

Och allt detta gör alltså att Luxemburgs kungligheter, inklusive den nyfödda lilla flickan, är avlägsen släkt till den svenska kungafamiljen! Närmare bestämt är drottning Astrid farmors mor till prinsessan Alexandra.

Och visst märker man att bandet mellan kungafamiljerna är intakt. Till exempel hade kronprinsessan Victoria och prins Daniel en självklar plats på arvstorhertig Guillaumes och prinsessan Stéphanies bröllop 2012.

Annons
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel ler mot kameran
Ett glatt kronprinsesspar under Luxemburg-bröllopet 2012. Foto:/ TT

Stor babylycka för kungafamiljen

Det har varit mycket babylycka för Luxemburgs kungafamilj den senaste tiden. I början av året välkomnade Alexandras bror, prins Felix, sitt tredje barn till världen med sin fru prinsessan Claire.

Och i fjol fick även Guillaume och Stéphanie barn, lille Francois, som är lillebror till makarnas tidigare son prins Charles.

Ett gäng som alla i förlängningen alltså är släkt med kungafamiljen här i Sverige – som nu kan fira de nya tillskotten!

Foto: TT

Annons