Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Fantasisumman på gåvan till Kate – värd 800 miljoner

29 okt, 2021, 22:00 

Drottning Elizabeth har låtit Kate bära det mest värdefulla i hela hennes samling.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 43?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 43?

I de kungliga smyckesskrinen finns en hel del dyrgripar och när den brittiska sajten Jewellery sammanställde en lista på värdet av ett antal av dem var det tre svenska tiaror med på listan. Det var prinsessan Sofias bröllopstiara, en gåva från kungaparet inför den stora dagen, kamédiademet och prinsessan Madeleines privata bröllopstiara, också en gåva från kungaparet.

Men högst upp på listan hittar vi en trio smycken som ägs av medlemmar av det brittiska kungahuset, och bland dem är det särskilt en som står ut lite extra.

Överst på listan hittar vi nämligen ett av de mest spektakulära smyckena från drottning Elizabeths samling, det diamanthalsband som hon gavs i gåva från nizamen av Hyderabad, Asaf Jah VII, till sitt bröllop 1947.

Drottning Elizabeth i halsbandet inför sin kröning.

Drottning Elizabeth har burit halsbandet vid många olika tillfällen sedan bröllopet, och i början på 2014 bars den för första gången av hertiginnan Kate. Det väckte uppmärksamhet och ansågs vara beviset för att drottningen en gång för alla öppnat upp sina valv för sin svärdotter att ta del av fult ut. Självklart när tillfället är något alldeles särskilt.

Kate lånade det till en galamiddag på National Portrait Gallery i London 2014.

När sajten Jewellery låtit experter värdera smycket, som är designat av Cartier, hamnade summan på den smått astronomiska summan 66 miljoner pund, vilket motsvarar ungefär 780 miljoner kronor.

Annons