Fantasisumman på gåvan till Kate – värd 800 miljoner

Fantasisumman på gåvan till Kate – värd 800 miljoner

Drottning Elizabeth har låtit Kate bära det mest värdefulla i hela hennes samling.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 43?
Slå på ljud

I de kungliga smyckesskrinen finns en hel del dyrgripar och när den brittiska sajten Jewellery sammanställde en lista på värdet av ett antal av dem var det tre svenska tiaror med på listan. Det var prinsessan Sofias bröllopstiara, en gåva från kungaparet inför den stora dagen, kamédiademet och prinsessan Madeleines privata bröllopstiara, också en gåva från kungaparet.

Men högst upp på listan hittar vi en trio smycken som ägs av medlemmar av det brittiska kungahuset, och bland dem är det särskilt en som står ut lite extra.

Överst på listan hittar vi nämligen ett av de mest spektakulära smyckena från drottning Elizabeths samling, det diamanthalsband som hon gavs i gåva från nizamen av Hyderabad, Asaf Jah VII, till sitt bröllop 1947.

Drottning Elizabeth i halsbandet inför sin kröning.

Yousuf Karsh

Drottning Elizabeth har burit halsbandet vid många olika tillfällen sedan bröllopet, och i början på 2014 bars den för första gången av hertiginnan Kate. Det väckte uppmärksamhet och ansågs vara beviset för att drottningen en gång för alla öppnat upp sina valv för sin svärdotter att ta del av fult ut. Självklart när tillfället är något alldeles särskilt.

Kate lånade det till en galamiddag på National Portrait Gallery i London 2014.

ROTA

När sajten Jewellery låtit experter värdera smycket, som är designat av Cartier, hamnade summan på den smått astronomiska summan 66 miljoner pund, vilket motsvarar ungefär 780 miljoner kronor.

LÄS MER: Nya motgången för drottning Elizabeth: "Drabbad av obehag"

LÄS MER: Första bilden på Elizabeth efter sjukhusvistelsen väcker reaktioner

LÄS MER: Nytt läkarbesked till Elizabeth efter natten på sjukhus – tvingas ställa in