Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Filip Hammars unika möte med Victoria – chockerande händelsen med kronprinsessans vakter

17 apr, 2024, 17:30 
Vendela Lönnqvist
TV4
Som ett resultat av en lyckad film fick Filip och Fredrik kungligt besök!
Annons

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är duon som funnits vid varandras sida sedan snart 28 år tillbaka.

Filip & Fredriks fräcka drag i SVT – vädjat i flera årBrand logo
Filip & Fredriks fräcka drag i SVT – vädjat i flera år

Så träffades Filip Hammar och Fredrik Wikingsson

Deras vänskap har sedan dess gått att följa i en drös olika tv-program, bland annat i "High Chaparall", "100 höjdare", "Ett herrans liv" och "Grattis Världen".

De har även sommarpratat tillsammans, där de i det gemensamma avsnittet berättar om resan till USA som de båda kallar det riktiga startskottet för deras vänskap.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson aktuell med ny film

Ja, det är minst sagt mycket de gjort tillsammans. Och nu är de flitigt omskrivna igen för deras hyllade film "Den sista resan" som hade premiär 1 mars.

Filmen följer de två vännerna när de tar med Filips pappa Lars Hammar ut på en resa till Frankrike i ett försök att väcka livsgnistan hos den deprimerade Lars.

Annons

– Pappa har i flera år pratat om att han vill ha en ”sista konversation” med mig. Han har alltid varit dramatisk. Jag viftade ganska länge bort tanken på att gå honom till mötes, just av den anledningen. Saker kan lätt bli en självuppfyllande profetia, säger Filip Hammar och fortsätter:

– Men när jag märkte att han faktiskt gled djupare och djupare in i en depression, så kände jag mig tvungen att göra nåt för att hjälpa honom ut ur mörkret. Så jag tog med honom på den här resan, från Köping till den franska rivieran. Och det är den resan som blev den här filmen.

Filip Hammar om mötet med Victoria

Och nu är de på god väg att slå tittarrekord. Filmen har berört svenskar från både söder till norr – och ledde dessutom till kunglig närvaro.

Annons

I en intervju med Tilde de Paula framkommer det nämligen att Filip, Fredrik och Lars träffade kronprinsessan Victoria och delar av kungafamiljen under tisdagen.

Filip och Fredrik gick på bio med kungafamiljen

När pappa Lars får frågan om hur det var, är det enda ordet han kan komma på "surrealistiskt". Filip avslöjar ännu fler detaljer:

– Jag tror det var Fredrik som hade kontakt med hennes man, prins Daniel. Då frågade han om de ville se filmen. "Ja!", sa dem. Så då gick vi först på bio, med dem, säger Filip och fortsätter:

– Det var bara pappa, mamma, jag, Fredrik och respektive och dem. Och Säpo-vakterna, som satt och storgrät. Så vi såg hela filmen med dem. Livet tar en till märkliga platser. Efteråt åkte vi ut till slottet och käkade middag.

Fredrik Wikingssons besked om att ta över ”På spåret” – har bestämt sigBrand logo
Fredrik Wikingssons besked om att ta över ”På spåret” – har bestämt sig

"Verkligen osannolikt"

Enligt Lars var det ett minne för livet.

– Det var verkligen osannolikt. Det måste jag säga. Bara kvalitén på måltiden och att de bjöd på sig själva, säger han.

Filip instämmer och menar att det är intressant att se att många av filmens teman finns i alla människors liv – oavsett vem du är.

– Vem du än är och vad du än gör, filmen är så allmängiltig. Tiden väntar inte på någon, alla kommer vara med om det där att någon blir äldre. Det spelar ingen roll om du är en missbrukare i Köping, som vi pratar om i filmen, eller om du är en del av kungafamiljen.

Annons