Folket rasar på gatorna efter prinsessan Makos val av make – hotfulla demonstrationer

27 okt, 2021, 12:07 
AvIndra Nordemar
När Prinsessan Mako gick emot kejsarfamiljen och gifte sig med icke-kungliga Kei Komuro fylldes gatorna av demonstranter som protesterade mot giftermålet.
Annons
5 saker du inte visste om Japans kejsare
5 saker du inte visste om Japans kejsare

Prinsessan Mako, 30, är dotter till Japans kronprins och tillhör därmed det kejserliga huset.

I Japan betraktas kejsarfamiljen som nästintill gudomliga, och kvinnorna i familjen lever under pressade förhållanden då de förväntas följa uråldriga kejserliga traditioner.

Medan männen har friheten att välja den partner de vill, ser reglerna helt annorlunda ut för prinsessorna – de måste gifta sig med en partner av kunglig status, annars kastas de ut ur kejsarfamiljen.

Och det är precis vad som nu hänt prinsessan Mako. Den 26 oktober miste hon alla sina kungliga titlar då hon gifte sig med den icke-kungliga japanske advokaten Kei Komuro, 30.

Hotfulla protester mot prinsessan Makos giftermål

Recept.se Nyhetsbrev

Prinsessan träffade sin kärlek på universitetet och till en början var det ingen större skandal. Men när de förlovade sig 2017 och det kom upp till ytan att Kei Komuros mamma eventuellt varit inblandad i en pengahärva ändrades tonen gentemot paret, och i medier möttes de av stenhårt motstånd.

Annons

När det hårt kritiserade paret gifte sig under gårdagen fylldes Japans gator av hundratals demonstranter som är "oroliga över japanska kejsarhusets framtid".

Hundratals japaner demonstrerade på gatorna efter Makos giftermål med Kei Komuro.
Japanska folket rasar efter prinsessan Makos val av make.

Mako och Kei Komuro kommer att flytta till New York för att fly undan alla hot i Japan, där kommer prinsessan leva som en numera "fri kvinna". Under demonstrationerna fanns därför skyltar med texter som "Var kommer säkerhetskostnaderna till livet i New York komma ifrån" och "Vi vill skydda kejsarfamiljen".

Den förbjudna kärleken mellan Mako och Kei Komuro

Men trots de kraftiga motgångarna, som bland annat lett till att prinsessan drabbats av posttraumatisk stress, har Mako inte vikit sig, och har inga planer på att göra det heller.

Annons

– För mig är Kei oersättlig. Äktenskap var det enda alternativet för oss, sa hon under en pressträff efter att den icke-traditionella och nedtonade vigseln ägt rum.

Även maken Kei Komuro bekräftade kärleken.

– Jag älskar Mako. Vi får bara en chans att leva våra liv och jag vill tillbringa det med den jag älskar. Jag känner mig djupt bedrövad över att Mako har fått lida, både mentalt och fysiskt, på grund av de falska anklagelserna.

Foto: TT

Annons