Förändringen i Silvias relation med Daniel

prins daniel drottning silvia

Karin Törnblom/TT
Det var många som höjde på ögonbrynen när kronprinsessan Victoria blev tillsammans med sin personliga tränare, och en av dem var drottningen.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 48?
Slå på ljud

Att det kan vara svårt för en ”vanlig” person att bli en del av en kunglig familj är inte alltid helt lät, något vi bland annat sett illustreras i Netlfix-serien The Crown, som har dramatiserat det brittiska kungahusets senare historia. Valet av partner har stor vikt, och vi kunde bland annat se hur Elizebeths yngre syster Margaret stoppades från att gifta sig med den man hon älskade, enbart för att han redan hade varit gift en gång tidigare.

Även om det nu är betydligt vanligare att kungligheter faller för en person utan egna kungliga kopplingar är det fortfarande en normbrytande företeelse som inte varit socialt accepterat under särskilt lång tid sett till kungahusens rika historia.

Det skedde bland annat i Norge, där prins Haakon bröt mot de oskrivna reglerna när han valde Mette-Marit till sin hustru, trots att hon redan hade barn med en annan man, något som är helt normalt för de allra flesta men inom kungliga kretsar fanns det fortfarande de som rynkade på näsan.

kronprinsessan victoria prins daniel

Victoria och Daniel har funnits vid varandras sida i sjutton år nu och det är nästan svårt att föreställa sig något annat.

Johan Nilsson/TT

Kronprinsessan Victoria och Daniel – ett osannolikt par

Samma fenomen skedde i Sverige när kronprinsessan Victoria och prins Daniel blev ett par. Ockelbosonen Daniel Westling var nämligen en helt vanlig kille som drev och jobbade på en egen gymkedja, och de träffades genom att han var Victorias personliga tränare. Nu är han en sån självklar del av kungafamiljen att det nästan är svårt att tänka sig att det över huvud taget väckte någon uppmärksamhet i början, men det gjorde det sannerligen.

Bland skeptikerna fanns inga mindre än kungen och drottning Silvia, som länge hyste ett motstånd kring kronprinsessan Victorias förhållande med prins Daniel. Detta finns tydligt dokumenterat i Johan T Lindwalls bok "Kronprinsessan Victoria – prinsessan och mamma".

”Det var inte Daniel som person som kungen och Silvia hade svårt för. Vid det här laget kände de honom inte och hade inte fått någon chans att bilda sig en uppfattning. Nej, det handlade om allt annat. Men framförallt om bakgrund och klasstillhörighet. Daniel var en helt vanlig kille från ett medelklasshem i Ockelbo. Hur skulle han kunna klara av ett liv i de kungliga salongerna bredvid kronprinsessan Victoria? I kungens och drottning Silvias ögon var den ekvationen omöjlig. De kunde inte se hur en kille från landsorten skulle kunna kliva in i den officiella rollen och någon gång i framtiden bli make till Sveriges drottning", skriver Johan T i boken.

LÄS MER: Orden som bevisar Silvias speciella relation med Estelle

prins Daniel drottning silvia

Samtidigt som prins Daniel och kronprinsessan Victoria blev föräldrar blev Silvia mormor, något hon längtat efter länge!

Stefan Lindblom/TT

Men allt skulle så småningom vända. Kungaparet upptäckte vilken reko och pålitlig man Daniel var, och han har hela tiden burit sitt kungliga ansvar med stolthet och respekt. När Estelle föddes 2012 hade han dessutom hjälpt till att uppfylla en av drottning Silvias allra högsta önskningar, nämligen den om att bli mormor, och lyckan var total i hela familjen.