Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Förklaringen bakom märkliga bilden på drottning Silvia – hårda markeringen

25 mar, 2022, 18:00 
AvIndra Nordemar

Drottningen gjorde något oväntat under sitt tal på slottet.

Annons
7 saker du inte visste om drottning SilviaBrand logo
7 saker du inte visste om drottning Silvia

Barnrättigheter är en av drottning Silvias stora hjärtefrågor. Med sina stiftelser Childhood och Care about the children arbetar hon aktivt för att förbättra levnadsvillkoren för utsatta barn. Och nu är frågan kanske mer aktuell än någonsin.

På grund av kriget i Ukraina tvingas familjer fly från sina hem och barnen på gatorna blir allt fler. Därför hölls det i dag, fredag den 25 mars, ett möte mellan kungafamiljen och hjälporganisationer, i syfte att skydda barnen.

Drottning Silvia var en av dem som höll ett gripande tal – då hon utförde en symbolisk gest som fångades på bild.

Kungaparets initiativ på Kungliga slottet

Kungaparet bjöd in flertalet organisationer som verkar för barnen till Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

Annons

Liknande initiativ har tagits i samband med flyktingkrisen 2015 och även pandemin. Syftet är erfarenhetsutbyte organisationerna emellan och att samarbeten ska skapas, vilket tidigare visat sig vara givande.

Drottning Silvias rörande ord om de utsatta barnen i Ukraina

Kungen inledde mötet med att välkomna alla för att sedan lämna över till Silvia, som la yttersta tyngd på att tiden är knapp:

"Nästan varje sekund blir ett barn i Ukraina en flykting, enligt Unicefs beräkningar.

Varje sådant barn riskerar att skadas, fysiskt och mentalt, av de umbäranden som kriget och flykten innebär. Men de riskerar också att fara illa på andra sätt."

Sa drottningen som en del i talet och fortsatte:

"Ni, och de verksamheter som ni representerar, hör till dem som allra bäst förstår och kan göra skillnad i situationer som dessa.

Jag hoppas att dagens möte ska erbjuda er en möjlighet att utbyta erfarenheter, att identifiera vilka behov som finns, och kanske också att finna nya samarbeten. Allt för att ännu bättre kunna skydda barnen.

Annons

Tyvärr behövs det. Nu.Nu.Nu. Och nu."

Förklaringen till drottning Silvias gest på bilden

Under tiden av sitt höll hon upp ett fickur för att markera sina ord. Troligtvis ville drottningen förstärka innebörden av sitt anförande och visa att klockan tickar och att det inte finns någon tid att vänta, precis som parollen för dagens möte löd: "Skydd av barn kan inte vänta".

Foto: TT

Annons