Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Forskarna i chock över upptäckten – det finns i Dureks medaljong

14 okt, 2022, 12:00 
Märtha Louise och Shaman Durek

Nu kommer sanningen om Shaman Dureks medaljong fram.

Annons
5 avslöjande detaljer: Därför lämnas Durek utanför kungliga värmenBrand logo
5 avslöjande detaljer: Därför lämnas Durek utanför kungliga värmen

I samband med Ingrid Alexandras 18-årsdag den 17 juni anlände Shaman Durek och prinsessan Märtha Louise nyförlovade till det stora, kungliga kalaset i Oslo.

Strax efter att paret återvänt hem till Los Angeles drabbades Durek av covid. På Instagram berättade han att han ådragit sig viruset i Norge, men att han snabbt blivit frisk igen.

Mirakelkuren tillskrev han medaljongen Spirit Optimizer, som han säljer på sin egen hemsida till ett pris på drygt 2000 kronor. Senare kunde norska Se och Hör även avslöja att han tackat nej till medicinsk behandling och andningshjälp.

Shaman Durek
Shaman Durek hävdar att medaljongen Spirit Optimizer lindrar corona – något han fått hård kritik för den senaste tiden.

Ilskan efter Dureks medaljongbesked

Durek förlitade sig alltså helt och hållet på medaljongens ”kraft”. Samtidigt blev politiker och vårdpersonal helt galna över Dureks tilltag och anklagade honom för att försöka blåsa folk på pengar.

Annons

”Det finns en risk att godtrogna personer med en allvarlig sjukdom struntar i att träffa en läkare för att få effektiv behandling”, skrev Ole Henrik Krat Bjørkholt, specialist i allmänmedicin, på Facebook.

Strax därpå kom uppgifter om att den norska kungafamiljen hållit krismöten om Märtha Louise, efter att flera organisationer börjat bojkott henne med anledning av Dureks kontroversiella utspel.

Prinsessan Märtha Louise och Shaman Durek
Norska kungafamiljen har haft krismöten om Märtha Louise efter hennes fästmans kontroversiella utspel.

Durek om innehållet i medaljongen

Durek har tidigare sagt att medaljongen innehåller flera centrala ämnen. Bland annat sand från olika platser i världen och ”koppar som måste formas på ett speciellt sätt för att skapa en magnet som gör att man kan känna energin flöda i kroppen”.

– För det första finns det orgonit, som i andliga kretsar är känt som en magnetisk anordning som påverkar förändringar i ditt andliga, elektromagnetiska energifält. Den har kvartskristall, svart kyanit, svart turmalin och magnetit, har han sagt till norska TV2.

Annons

På uppdrag av norska Se och Hör har nu äntligen forskare på SINTEF, ett av Europas största oberoende forskningsinstitut, kartlagt vad som döljer sig i Dureks berömda medaljong.

Forskare: ”Aldrig sett något liknande”

Innehållsförteckningen liknar den som Durek beskrivit för TV2. Forskarna är dessutom eniga om att hantverket är väldigt väl utfört och att medaljongen är ett vackert smycke.

– Jag har jobbat på SINTEF i trettio år och jag har aldrig sett något liknande förut, säger forskaren Bjarte Arne Øye till Se och Hör.

Däremot är innehållet inte något anmärkningsvärt, i alla fall inte rent tekniskt, och Bjarte Arne Øye säger att det är vanliga mineraler och metaller som man kan hitta överallt.

Inte heller har det någon effekt på coronaviruset.

– Nej, den här medaljongen har inte någon hälsoeffekt, varken på corona eller andra sjukdomar. Bara charlataner kan hävda något sådant.

Shaman Durek och Märtha Louise
Shaman Durek och Märtha Louise.

Foto: TT, Skärmdump, Shaman Durek store

Annons