Första bilden på kung Harald efter sjukdomen – därför väcker den reaktioner

första bilden på kung harald efter sjukdomen

Kung Harald är tillbaka! I mitten av oktober blev han utskriven från sjukhuset, efter att ha bytt ut ena hjärtklaffen, och har sedan dess varit sjukskriven.

Det har varit en intensiv höst för Norges kung Harald. I september åkte han in till Rikshospitalet på grund av tung andning och bara några veckor senare kom nästa sjukdomsbesked. Kungen var inte på bättringsvägen och behövde läggas in igen.

Den 9 oktober opererade han bort sina hjärtklaffar. Ett ingrepp som var nödvändigt för att förbättra Haralds andning.

– Hans Majestät Konungen har gått på jämna kontroller och den senaste tidens utredningar har visat att ingreppet är nödvändigt för att förbättra kungens andning. Den här typen av ingrepp görs flera hundra gånger om året på Rikshospitalet och den norska läkaren är djupt erfaren, säger läkaren Björn Bendz i pressmeddelandet.

Första bilden på kung Harald efter hjärtoperationen

Under operationen höll förstås kungafamiljen, och hela Norge, andan. Att lägga sig på operationsbordet är alltid förknippat med en del risker och den norska pressen rapporterade intensivt utanför Rikshospitalet.

Kung Harald genomgick samma operation redan 2005. Då fick Harald en konstgjord hjärtklaff och operationen genomgicks utan komplikationer. Artificiella klaffar behöver i regel bytas ut efter ungefär tio, femton år. Ingreppet är endovaskulärt, alltså inte via öppen kirurgi. Det blir alltså ett betydligt mindre invasiv operation än 2005.

Efter operationen blev kungen ordinerad vila och har inte synts till under sin sjukskrivning. Men nu är han tillbaka efter sjukdomen! Under fredagen tog han emot Thailands ambassadör på slottet och många reagerade på att Harald var sig lik. Kungen verkar ha hämtat sig från alla sjukhusbesök och han är alltså redo att börja arbeta igen.

LÄS MER: Kung Harald inlagd på sjukhus igen

Foto: TT