Förvirring efter nya bilderna på kungen – förstår ingenting: ”Obehagligt”

06 mar, 2023, 11:00 

Filmen Kungen om kung Carl Gustaf fortsätter att röra upp känslor.

Annons

Det kungliga superåret har dragit igång. Kung Carl Gustaf har ett intensivt år framför sig, då han och drottning Silvia bland annat ska besöka Sveriges alla 21 län.

7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

Kungen kommer med andra ord uppmärksammas stort under året. Biofilmen Kungen har haft premiär, där journalisten Karin af Klintberg fått en unik inblick i kungens vardag.

– Jag har försökt få fatt på honom som en människa. Och jag tror att det har varit lite uppfriskande för honom att få prata med någon som är genuint nyfiken, och som lyssnar, har Karin af Klintberg sagt till Svensk Damtidning.

”Han har barn och barnbarn”

Biofilmen har mottagits väl av kritiker, men har även fått en del kritik på kultursidorna. Expressens Gunilla Brodrej skrev att kungen mest fick frågor om saker som han inte ville prata om.

Annons

”Han har barn och barnbarn och en underbar fru och hur mycket pengar som helst och två slott och Solliden och båten och bondgården. Jag kan inte låta bli att undra hur filmen hade blivit om kungen hade fått prata om saker som han verkligen tycker om”.

Karin Olsson om filmen Kungen

Även Expressens Karin Olsson är kritisk till filmen och undrar varför hovet tacka ja till att göra den från första början, då kungen verkar avsky att göra den här typen av intervjuer.

– Det blir en himla krock mellan Karin af Klintberg och kungen där hon ska komma med sina terapireferenser. Hela den här filmen blir som en mental våldtäkt på kungen där hon vill komma kungen nära, där hon försöker ta sig in i hans själ, säger hon i podcasten Lägg ut.

– Jag tror att ganska många skulle tycka att det var obehagligt att utsättas för de här frågorna. Kungen är född på 40-talet i en väldigt konservativ miljö, Karin af Klintberg kommer från en helt annan generation som blivit uppmuntrad att tala om sina känslor. Sen ska hon nagla sig fast vid kungen!

Foto: TT

Annons