Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Frågetecknet om prinsessan Estelle, 12 efter hovets ord – då avslöjas allt

29 maj, 2024, 04:00 
Snart vet vi hur det ligger till.
Annons

Trots sin ringa ålder har prinsessan Estelle, 12, hunnit gå på kungligt galaparty utomlands och har en konstpark ute på Djurgården uppkallad efter sig.

Och nu händer spännande saker i den sistnämnda. Prinsessan Estelles skulpturpark ska ta emot ett nytt konstverk – och nu undrar alla samma sak.

Avslöjar: Drottning Margrethe till Sverige • Sofia festar i detaljen för 100 000 kronor • Victoriakonserten tvingas flytta – 3 kungliga snackisar från vecka 21!Brand logo
Avslöjar: Drottning Margrethe till Sverige • Sofia festar i detaljen för 100 000 kronor • Victoriakonserten tvingas flytta – 3 kungliga snackisar från vecka 21!

Prinsessan Estelles stora intresse – som hon ärvt av prins Daniel

Ett av Victorias och Daniels stora intressen är konst, i alla dess former. Därför grundade de, när Estelle var sju år gammal, Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

Annons

Syftet är tydligt. Stiftelsen vill främja kulturverksamhet i Sverige, och ute på den lummiga Kungliga Djurgården finns en permanent konstutställning som varje år utökas med en ny skulptur.

Estelle har själv visat stort intresse för konst, men ännu är det föräldrarna som rattar arbetet med stiftelsen – hon är ju bara tolv år.

Men hon har flera gånger besökt parken för att titta på de nya konstverken, och har hängt med pappa Daniel på museum och konstutställningar flera gånger.

Det är också Daniel som är extra involverad i stiftelsen, han är förutom initiativtagare också ledamot.

Stora frågetecknet kring prinsessan Estelle

Det senaste nytillskottet till parken var Charlotte Gyllenhammars Osagd.

– Jag tycker att den är väldigt härlig. Lite läskig, men härlig ändå. Jag tror att man ska komma hit och se den själv, sa Estelle själv om det imponerande verket.

Prins Daniel inviger verket Osagd av Charlotte Gyllenhammar i Prinsessan Estelles Skulpturpark på Djurgården
Prins Daniel som inviger verket Osagd i fjol.Anders Wiklund/TT

Nu är sommaren här – och som traditionen råder är det dags att inviga årets nya skulptur. Det är den italienska konstnären Giuseppe Penone som står för det femte konstverket, och verksamhetsledare Sara Sandström har höjt alla förväntningar inför vad som komma skall:

–Det är en stor ära att få presentera en legendarisk konstnär som Giuseppe Penone i Prinsessan Estelles Skulpturpark. Verket han har skapat för Kungliga Djurgården är unikt, storslaget och fullständigt enastående.

Skulpturen invigs torsdagen den 30:e maj, och enligt hovets kalender är det Victoria och Daniel som kommer närvara. Men visst hoppas man på att Estelle fått dispens från slutspurten på Campus Manilla och dyker upp? Det återstår att se!

Foto: TT

Annons