Från bröllopet till prinsnamnet – kungafamiljens starka band till Oscis Bernadotte

Från bröllopet till prinsnamnet – kungafamiljens starka band till Oscis Bernadotte

Nu tar familjen Bernadotte farväl av sin ”Oscis”. Begravningen äger rum på första advent, enligt uppgift för att kungaparet ska kunna delta.

Greve Oscar ”Oscis” Bernadotte af Wisborg hann skapa starka band till kungafamiljen under sitt 97 år långa liv. Kungens pappa var till exempel med på Oscis första bröllop – våren 1944! Och själv var kungen ofta gäst hos Oscis på herrgården Frötuna utanför Uppsala:

– Jag har många fina minnen från alla besök som jag och min familj gjort på Frötuna gård, där vi alltid möttes av en stor gästfrihet och en kär familjegemenskap, sa kungen till Svensk Damtidning efter dödsbudet.

Oscis var alltid inbjuden när kungafamiljen firade högtider och födelsedagar, som här på kronprinsessans 40-årsdag i fjol.
Frötuna gård, den vackra herrgården utanför Uppsala som i dag drivs av Oscis Bernadottes son Carl Bernadotte.

Frötuna utanför Uppsala som i dag drivs av sonen Carl Bernadotte.

Oscar ”Oscis” Bernadotte anländer till firandet av kronprinsessans 40-årsdag tillsammans med sin Margot Ekelund.

Och 100-årsmiddagen som kungaparet gav för hans storasyster Dagmar von Arbin på Drottningholms slott för två år sedan gav upphov till ett mycket speciellt möte.

– Då var lille prins Oscar med och jag tror att kronprinsessan ville markera att nu möts den yngste Bernadotten och den äldste. Det var väldigt fint gjort, berättade Oscis för vår reporter Anna von Koch.

Han var barnbarnsbarn till kung Oscar II och syssling till kungens pappa prins Gustaf Adolf. Det hände att Oscis, som var 15 år yngre, fick vara med när prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla kom ut till Frötuna för att jaga. Och de var som sagt hedersgäster vid hans första bröllop.

Greve Oscar ”Oscis” Bernadotte vid bröllopet med Ebba Gyllenkrok 1944.

23-årige Oscis, nygift med sin första hustru Ebba Gyllenkrok, våren 1944.

Och på den här bilden ser man hur kungens föräldrar, prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla, anländer till bröllopet:

Kungens föräldrar, prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla, var hedersgäster när greve Oscar Oscis Bernadotte af Wisborg sa ja till Ebba Gyllenkrok våren 1944..

Med kungens pappa delade han även intresset för fäktning och familjen skriver att den som vill hedra Oscis kan göra det genom att tänka på Djurgårdens IF Fäktning, där han i många år var hedersordförande och där han nu har lämnat ett stort tomrum efter sig:

– Vi minns ”Oscis” varma och inspirerande personlighet och hans djupa engagemang för fäktsporten och för vår förening med stor tacksamhet.

Ja, så var det detta med smeknamnet – han var ju egentligen döpt till Oscar Carl Emanuel.

– Men ingen sa någonsin Oscar, det var alltid bara Oscis, berättar en av hans vänner.

Att kronprinsessan Victoria döpte sin lillprins till Oscar gjorde Oscis Bernadotte extra glad.

Att kronprinsessan valde namnet Oscar till sin lillprins gjorde Oscar senior extra glad. ”Men Victoria är en ljuvlig person och vi är hemskt goda vänner.”

Hans älskade särbo Margot gick bort ett år före honom själv. De blev förälskade i 20-årsåldern, men fick vänta till de var 79 år innan de kunde bli ett par. Trots det fick de 16 år tillsammans.

Oscar ”Oscis” Bernadotte af Wisborg med sin käresta Margot Ekelund. Nu har de gått bort båda två.

”Oscis” med sin käresta Margot Ekelund. Nu har de gått bort båda två.

Oscis Bernadotte blev 97 år gammal och sörjs närmast av sina barn. Han efterlämnar också syskonen Catharina Nilert, Claes Bernadotte och sin 102-åriga storasyster Dagmar von Arbin.

Läs mer:

Unik intervju med Oscis Bernadotte: ”Victoria är en ljuvlig person”

Kung Carl Gustaf berättar om sina minnen efter släktingen Oscis död

Så firade kungafamiljen ätten Bernadotte 200 år

Foto: TT, Ibl