Fula gesten bakom Silvias rygg: "Förfäran – det är ett falskspel!"

Drottning Silvia blir inte av med minnesbilden.

Drottning Silvia blev utsatt för en ful gest bakom sin rygg.Nu har tilltaget väckt raseri.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 37?
Slå på ljud

Kungen hyllades traditionsenligt med Kungasången i plenisalen. Men Liberalernas Joar Forssell, som också var på plats under Riksmötets öppnande, bestämde sig för att vägra delta.

Han satt ner under hela sången – och dokumenterade protesten på sitt Twitter-konto.

Drottning Silvia var också närvarande i plenisalen, men stod med ryggen vänd mot ledamöterna.

Gesten bakom drottning Silvias rygg

Kungen och Silvia i plenisalen – när Joar genomförde sin kupp.

Kungen och Silvia i plenisalen – när Joar genomförde sin kupp.

Joar hade redan inför riksmötet skrivit en debattartikel tillsammans med fyra andra riksdagsledamöter, där han förklarade sina känslor inför monarkin.

“Kungen innehar vårt lands högsta offentliga ämbete, men han har inte tillsatts på ett demokratiskt sätt eller ens efter kompetens och duglighet. Han kan inte ses som en symbol för folkviljan eller ett demokratiskt Sverige. Monarkin och kungen legitimerar bördsprivilegier och därmed motsatsen till demokrati”, skrev riksdagsledamöterna.

Joars protest har väckt starka reaktioner och snabbt blivit ett diskussionsämne över hela det politiska spektrat. Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU skrev en debattartikel där man fördömde agerandet.

“I en debattartikel publicerad i Altinget skriver fyra riksdagsledamöter om hur beklagligt det är att sjunga Kungssången vid Riksdagens högtidliga öppnande. Detta gör man med argument om vikten av folkstyre och lojalitet mot demokratin. Vi i KDU ser på med förfäran över det falskspel som dessa fyra riksdagsledamöter bedriver gentemot Sveriges statsskick”, skriver KDU i artikeln, som är publicerad på Altinget.

 

LÄS OCKSÅ: Bilderna som avslöjar Victorias hemliga lyxliv!

“Det är respektlöst!”

I en ledartext i Svensk Dagbladet argumenterar Fredrik Johansson emot Joar på ett sakligt vis.

“Utöver att den nuvarande grundlagen infördes med ett mycket brett parlamentariskt stöd så har vi sedan dess haft tretton riksdagsval. Ingen av dessa riksdagar har velat ändra vårt statsskick”, skriver Fredrik.

“Att sitta ner och tiganär riksdagen sjunger kungssången är därför inte – trots all sin gymnasiala glans – en protest mot något odemokratiskt. Det är snarare respektlöst mot vårt styrelseskick, som i snart femtio år i nuvarande konstitutionella dräkt aldrig på allvar ifrågasatts av någon folkmajoritet och än mindre av deras förtroendevalda i riksdagen.”

 

LÄS OCKSÅ: Öppet bråk om kungen och Silvia: “Beter sig som fjantiga tonåringar”