Öppet bråk om kungen och Silvia: “Beter sig som fjantiga tonåringar”

Öppet bråk om kungen och Silvia:
Kungen och Silvia var med på tv. Då skedde något som ingen hade väntat sig.
Annons

Kungen och drottning Silvia var på plats när Liberalernas Joar Forssell genomförde sin kupp. Han var den ende närvarande riksdagsledamot som valde att sitta ner under Kungasången, sången som traditionsenligt sjungs under varenda Riksmöte.

Annons

Annons

Kupp mot kungen under Riksmötet

Kungen och Silvia skötte sig strålande under Riksmötet.
Kungen och Silvia skötte sig strålande under Riksmötet.

Joar hade redan inför riksmötet skrivit en debattartikel tillsammans med fyra andra riksdagsledamöter, där han förklarade sina känslor inför monarkin.

“Kungen innehar vårt lands högsta offentliga ämbete, men han har inte tillsatts på ett demokratiskt sätt eller ens efter kompetens och duglighet. Han kan inte ses som en symbol för folkviljan eller ett demokratiskt Sverige. Monarkin och kungen legitimerar bördsprivilegier och därmed motsatsen till demokrati”, skrev riksdagsledamöterna.

“Hängivenheten ska gälla demokratin, eftersom förtroendet som vi riksdagsledamöter har fått kommer från väljarna. Traditionen att sjunga kungssången måste upphöra.”

 

Annons

“Beter sig som fjantiga tonåringar”

Nu har Sven Otto Littorin, tidigare partisekreterare för Moderaterna och en del av Fredrik Reinfeldts närmaste krets under regeringstiden, sagt sitt om Joars tilltag.

Han är inte imponerad.

“Jag förväntar mig att riksdagsledamöterna accepterar grundlagarna. Jag förväntar mig att de respekterar statschefen. Och hoppas att de slutar bete sig som fjantiga tonåringar”, skriver Sven Otto på Facebook.

“Vill de inte ställa sig upp för kungen som person så bör de ställa sig upp för Sverige, som kungen som statschef representerar. Och jag tycker gott de kan ställa sig upp för personen dessutom: i 47 år har kungen stretat på och fullgjort sina plikter enligt konstitutionen. Det är värt respekt i sig. Det är självupptaget att i tid och otid försöka uppfostra, alternativt rasera, det förflutna.”

 

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “Öppet bråk om kungen och Silvia: “Beter sig som fjantiga tonåringar””

 1. Bror skriver: 10 september, 2020

  Nu är måhända det f d statsrådet Littorin inte rätte mannen att lära svensken i allmänhet, och liberala riksdagsledamöter i synnerhet, vad det innebär att uppträda anständigt. Det rätten förverkade han för länge sedan.


  1. Sven Otto Littorin skriver: 12 september, 2020

   Aftonbladet hade EN anonym källa som de publicerade sin anklagelse på, mot mitt nekande, utan bevis och utan att jag fick möjlighet att möta den som anklagade mig. Det fanns många skäl till att jag avgick – skuld var inte en av dem. Slutsats: tro inte allt som står i tidningen.


 2. Fluff skriver: 10 september, 2020

  Det är tacksamt att denna fråga får ljus på sig genom Joar Forsell.
  Det har varit en icke-fråga som nu lyfts fram.
  Låt oss hoppas detta är start på något nytt.


 3. josefin skriver: 10 september, 2020

  S-O Littorin har rätten att ha sin àsikt, o Joar Forsell har rátten att ha sin. S-O avgick, Joar sitter, sà sannolikt representerar Joar dagens folk i högre grad án den avgàngne.


 4. A.M.Engvall skriver: 10 september, 2020

  Om några nu ”för en gångs skull” är oense om något, måste det blåsas upp som om det vore något större. Och framför allt ta inte upp diskussionen om vi ska behålla eller inte behålla vårt kungahus.
  Att välja något nytt som man inte vet vad det blir. (Jag brukar gilla utmaningar)meeen varför utmana det vi känner till och som trots allt har fungerat bra. Det vi får istället vet vi inget om, just nu i dessa tider med väldigt mycket oroligheter runt om i världen är det skönt att slippa tänka på vad som kommer att hända om vi tar bort tryggheten.
  En sak är helt säkert det kommer inte att bli billigare.
  Svenskt ordspråk: skönt att sitta säkert i båten när det stormar.
  Vänligen
  A.M.E.


  1. Fluff skriver: 11 september, 2020

   AME,
   Den republikan är inte född som vill byta statsskick för att spara pengar.
   Läs gärna denna utmärkta artikel ur
   FOKUS
   https://www.fokus.se/2020/01/replik-precis-som-i-nordkorea-arver-kungafamiljen-arbetet-som-statschef/


  2. Anna skriver: 12 september, 2020

   På vilket sätt har det fungerat bra, anser du…? Vore intressant att veta vad dessa betydelselösa figurer bidragit med rent konkret. Ett av barnen lever anonymt lyxliv i Florida, ett annat har gift sig med ett utvik, och tronföljaren har valt en make utan utbildning. Ändå ska de särbehandlas och tituleras. De visar upp sig, ler/skrattar för kamerorna, det bugas och bockas och sedan återgår verksamheten till det normala igen. Så vad mer konkret bidrar de egentligen med som inte skulle kunna fungera lika bra eller bättre med en folkvald president?


  3. Mimmi skriver: 14 september, 2020

   Menar du verkligen att kungahuset garantarerar oss en trygg tillvaro. Det argumentet hade jag inte kunnat förutse i min vildaste fantasi. De är ju helt beroende av vår välvilja och våra skattepengar.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar